„Planul Marshall” pentru Ucraina. Întâlnire importantă în Elveţia pentru viitorul ţării: participă zeci de lideri europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucraina are nevoie de ajutor de urgenţă FOTO Getty Images
Ucraina are nevoie de ajutor de urgenţă FOTO Getty Images

Un „Plan Marshall” pentru a reconstrui Ucraina devastată de război va fi dezbătut de lideri din zeci de ţări, organizaţii internaţionale, instituţii financiare şi sectorul privat.

Întâlnirea la care vor participa reprezentanţii a circa 40 de state donatoare va avea loc luni, 4 aprilie, în oraşul elveţian Lugano, potrivit agenţiei germane de presă DPA. Printre cei care vor participa la întâlnirea din oraşul elveţian se numără vicepremierul Ucrainei, Denis Şmihal, precum şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski li se va adresa participanţilor prin videoconferinţă, de la Kiev. La finalul conferinţei va fi dată o declaraţie comună în privinţa principalelor obiective. 

Obiectivele întâlnirii

Unul dintre obiectivele întâlnirii de la Lugano va fi acela de a stabili o viziune europeană a unei economii ucrainene, de a clădi economia pe principii sănătoase. Astfel, una dintre problemele cele mai dificile va fi un program de dezoligarhizare, dar şi consolidarea instituţiilor anticorupţie.

Ajutoare de urgenţă 

Ucraina are nevoie de ajutor urgent pentru asigurarea serviciilor de bază pentru populaţie: alimentarea cu apă potabilă, energie electrică, canalizarea, ridicarea deşeurilor sau accesul la Internet. „Ucraina este o ţară uriaşă, au fost multe distrugeri. Planificarea şi coordonarea reconstrucţiei trebuie să înceapă cât mai curând. Este nevoie de investiţii, altfel economia se va prăbuşi complet şi vom rămâne fără cel mai important pilon pentru reconstrucţie”.

Desigur, o alimentare cu apă poate fi distrusă din nou pe timp de război. Dar dacă nu ne asigurăm că oraşele pot funcţiona din nou şi oamenii pot trăi în ele, costurile pe termen lung vor fi mult mai ridicate decât dacă finanţăm de două ori o alimentare cu apă”, a spus declarat şeful departamentului extern al Băncii Europene de Investiţii (EIB), Markus Berndt. pentru agenţiei DPA.

Pagubele produse de război

Se estimează că peste 120.000 de case din Ucraina au fost distruse în timpul invaziei ruse.

Preşedintele Volodimir Zelenski a promis că toate locuinţele distruse de război vor fi reconstruite. 

Cel puţin 45 de milioane de metri pătraţi de locuinţe, 256 de întreprinderi, 656 de instituţii medicale şi 1.177 de instituţii de învăţământ au fost avariate, distruse sau confiscate după invazia rusească. De asemenea, economia Ucrainei a suferit pierderi de până la 600 de miliarde de dolari.

Costul războiului este estimat la 1 trilion de dolari dacă durează până la sfârşitul anului.

Vă recomandăm să citiţi şi 

Proteste în SUA în urma difuzării unui videoclip în care poliţiştii împuşcă un bărbat de culoare de 60 de ori VIDEO

Ce obiective are armata rusă după cucerirea oraşului strategic Lîsîceansk

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite