PIB-ul Ucrainei a scăzut cu 15,1% în primul trimestru al lui 2022, din cauza războiului, anunţă serviciul de statistică

PIB-ul Ucrainei a scăzut cu 15,1% în primul trimestru al lui 2022, din cauza războiului, anunţă serviciul de statistică

Foto: Getty

Produsul Intern Brut (PIB) al Ucrainei a scăzut cu 15,1% în primul trimestru din 2022 faţă de aceeşi peroadă a anului trecut, din cauza războiului rus, relevă joi date publicate de către serviciul de stat al statisticii, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Invazia Ucrainei, lansată de către Vladimir Putin la 24 februarie, a afectat foarte puternic economia ucraineană, oprind numeroase întreprinderi şi obligând altele să-şi reorienteze producţia.
 
Fondul Monetar Internţional (FMI) anticipează o scădere şi mai puternică a PIB-ului ucrainean în acest an, cu 35%, însă ministrul ucrainean al Finanţelor Serghii Marcenko declara la jumătatea lui mai AFP că se aşteaptă la o scădere cu ”45-50%” în 2022.
 
Inflaţia a scăzut în Ucraina în mai, la 2,7%, însă a atins 18% pe un an, anunţă joi statistica ucraineană.
 
Scumpirea produselor alimentare a continuat să accelereze, mai ales a produselor de bază, ca orezul (14,3%), fructele (11,5%) sau peştele, legumele şi pastele (între 3,2 et 5,9%).
 
Preţul ouălor a scăzut, însă, puternic (-21,2%).
 
Inflaţia -o consecinţă a războiului rus - a crescut vertiginos la 16,4%, în aprilie, pe un an.
 
Ea ar putea atinge 20% la sfârşitul anului, pe 12 luni, potrivit unor proiecţii ale Băncii centrale ucrainene.
 
la 2 iunie, Banca centrală ucrainană a crescut puternic dobânda directoare, la 25%,de la 10%, cu scopul de a controla inflaţia galopantă şi de a proteja grivna, moneda ucraineană, de repercusiunile economice ale invaziei ruse.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările