„Piatra de mormânt“ a lui Putin a fost dezvăluită la Kiev, în faţa ambasadei ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Nu ne dezamăgi“, mai scrie pe piatra de mormânt pe care Putin este reprezentat ca Hitler şi lângă care este reprezentată şi o zvastică FOT|O Kiev Post
„Nu ne dezamăgi“, mai scrie pe piatra de mormânt pe care Putin este reprezentat ca Hitler şi lângă care este reprezentată şi o zvastică FOT|O Kiev Post

Activiştii ucraineni au ridicat, în batjocură, o piatră de mormânt cu numele lui Vladimir Putin pe ea. Speculând cu privire la absenţa îndelungată a preşedintelui rus, inclusiv asupra faptului că acesta ar suferi de probleme de sănătate, piatra de mormânt a fost dezvăluită chiar în faţa ambasadei Rusiei din Kiev.

Imaginea lui Vladimir Putin de pe piatra de mormânt dezvăluită în faţa ambasadei Rusiei din Kiev îl arată pe acesta cu o scurtă mustaţă, chiar sub nas, la fel ca dictatorul nazist Adolf Hitler.

Protestul inedit a fost realizat de un grup activist numit Automaidan, care a organizat şi o procesiune antiguvernamentală în piaţa Maidan din Ucraina, în timpul protestelor care l-au forţat pe preşedintele prorus Viktor Ianukovici să fugă din ţară, în 2014.

În acţiunea de duminică, în jur de 12 vehicule cu steagul ucrainean, au tras în faţa ambasadei Rusiei, aflată în sud-vestul Kievului. Supravegheaţi de poliţie, dar şi urmăriţi cu atenţie de jurnalişti şi de trecători, activiştii au turnat ciment pe trotuar şi apoi au fixat piatra de mormânt din marmură neagră.

Pe piatră este inscripţionat „Khu*lo V.V. 12.03.2015“, primul cuvânt reprezentând o înjurătură, iar cei doi de „V“ referindu-se la prenumele preşedintelui, Vladimir Vladimirovici. Data presupusă a morţii este 12 martie.

Nu ne dezamăgi“, mai scrie pe piatra de mormânt pe care Putin este reprezentat ca Hitler şi lângă care este reprezentată şi o zvastică.

Aceasta este ziua pe care mulţi ucraineni au aşteptat-o“, spune unul dintre activişti, Serghei Hajinov, care apoi a condus o demonstraţie strigând „Glorie Ucrainei. Glorie eroilor“, un refren foarte des întâlnit în urmă cu un an, în timpul protestelor din piaţa Maidan.

În faţa pietrei de mormânt au fost plasate rămăşiţele unei rachete Grad, o armă folosită în conflictul din estul Ucrainei, dar şi un buchet de garoafe şi o sticlă cu un lichid roşu, reprezentând sângele vărsat.

Putin a reapărut în public la Palatul Konstantinovski, după zece zile de absenţă şi speculaţii

Vladimir Putin participa luni la o întâlnire cu omologul său kârgâz Almazbek Atambaiev la Palatul Konstantinovski de la Strelna, lângă Sankt Petersburg, după zece zile de absenţă şi un val de speculaţii despre locul în care se afla şi sănătatea celui mai puternic om din Rusia, relatează Tass online. Este vorba despre a doua întâlnire între cei doi preşedinţi de la începutul lui 2015, precizează agenţia rusă de stat, notează Mediafax.

Putin a apărut ultima dată în public pe 5 martie, când l-a primit pe premierul italian Matteo Renzi la Kremlin.

Absenţa sa neobişnuit de lungă din public a declanşat un adevărat val de speculaţii cu privire la motive, inclusiv că liderul rus ar fi devenit tată, ar fi fost înlăturat de la putere printr-o lovitură de palat, s-ar fi îmbolnăvit, şi-ar fi făcut o operaţie estetică sau ar fi murit.

O serie de glume morbide s-au propagat ca un incendiu pe reţele de socializare - ultimul bastion al libertăţii de exprimare în Rusia - iar hashtagul #Putinumer (#Putinmort) a devenit foarte popular pe Twitter.

Purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov a declarat că preşedintele rus este sănătos, respingând zvonurile, pe care le-a catalogat drept o „nebunie de martie“.

Canalul independent de televiziune pe Internet Dojd (Ploaie) a anunţat duminică, citând surse neprecizate, că preşedintele rus a făcut o gripă şi s-a retras la reşedinţa de pe Lacul Valdai (nord).

Rusia marchează săptămâna aceasta un an de la referendumurile organizate în pripă în Peninsula ucraineană Crimeea care au condus la anexarea teritoriului din nordul Mării Negre.

Putin a declarat, într-un documentar difuzat duminică, cu această ocazie, că Rusia era pregătită, în urmă cu un an, să-şi pună forţele nucleare în stare de alertă de război din cauza situaţiei din Crimeea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite