Piaţa muncii din UE, ameninţată de un val de imigranţi din ţările sărace, datorat vizelor acordate de România, Bulgaria şi Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dată fiind uşurinţa cu care România, Bulgaria şi Ungaria acordă cetăţenie, graniţele blocului european s-ar putea extinde indirect, iar un posibil aflux de cinci milioane de persoane, majoritatea din ţările sărace, ar fi o provocare pentru Uniunea Europeană, care se confruntă cu o restrângere a pieţei muncii şi cu un val de sentimente antiimigranţi.

Nu există un bilanţ complet al persoanelor care trăiesc în afara UE, dar au dreptul la paşapoarte europene, iar cifrele disponibile sugerează că politicile privind acordarea cetăţeniei ar putea pune UE într-o situaţie dificilă, scrie AP, citată de Canadian Press.

România şi Bulgaria oferă deja paşapoarte persoanelor cu legături etnice sau membre ale minorităţilor din afara graniţelor lor. Ungaria intenţionează să facă acelaşi lucru din ianuarie.

Citiţi şi:

Experţii vor politici clare de integrare a imigranţilor în România

Britanicii pun frână imigraţiei

Aproximativ 4,7 milioane de persoane cu standarde de viaţă mult mai scăzute decât media europeană sunt principalii beneficiari - cetăţenii Republicii Moldova, Macedoniei, Serbiei, Ucrainei şi Turciei. Cifra a rezultat prin adunarea numărului de moldoveni şi macedoneni care vorbesc română, maghiari din Serbia şi Ucraina şi turci care au fugit din Bulgaria pentru a scăpa de campania de asimilare forţată din timpul epocii comuniste. Toţi pot primi cetăţenie europeană.

Cetâţenia, un câştig la loterie pentru săraci

Persoanele din zone sărace sunt atrase de Europa - iar obţinerea cetăţeniei este echivalentă cu câştigarea la loterie.

Politicienii europeni înţeleg nevoia de a suplimenta forţa de muncă, în condiţiile în care populaţia îmbătrâneşte rapid. Majoritatea ţărilor europene au aprobat un nou program de acordare de viză de lucru, pentru a atrage muncitorii calificaţi, care să umple golurile din piaţă şi să plătească pentru pensii, mai scrie AP.

Dar temerile provocate de acordarea facilă de paşapoarte este că ar putea atrage oameni necalificaţi, care vor îngreuna sistemul în loc să plătească pentru el.

Românii şi bulgarii - în general cei mai săraci cetăţeni din UE - trebuie încă să obţină permise de muncă pentru 10 ţări vest-europene, ceea ce dovedeşte protecţionismul privind beneficiile sociale. Austria şi Germania au mers chiar mai departe, impunând restricţii similare pentru cehi, slovaci, sloveni, estoni, letoni, lituanieni, unguri şi polonezi.

Toate aceste limitări vor expira până cel târziu în 2013, dar reflectă reţinerea ţărilor europene bogate de a-şi deschide porţile către vecinii lor mai săraci - chiar unele dintre ţările care acordă foarte uşor cetăţenie.

Moldovenii, principalii beneficiari

Moldovenii, aflaţi la finalul clasamentului, au obţinut în medie numai 1.500 de dolari potrivit Băncii Mondiale. În Republica Moldova, unde două treimi din populaţie vorbeşte română, circa 120.000 de persoane au în prezent paşapoarte româneşti. Iar Guvernul de la Bucureşti a anunţat că alte 800.000 de persoane şi-au depus dosarul.

15% dintre cei patru milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova locuiesc deja în altă parte, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie. Cu un paşaport românesc, mulţi şi-au putea schimba statutul din imigrant ilegal în rezident legal - în România sau în altă parte din UE.

Şeful diplomaţiei românie, Teodor Baconschi, a declarat pentru AP că "niciun minister străin nu a deschis subiectul".

Moldovenii au cel mai mult de câştigat, potrivit AP.

Cu paşaportul său românesc, Larisa Şaptebani pleacă peste 10 zile în Italia, unde va lucra ca îngrijitoare. I s-au promis 1.700 de euro pe lună, un salariu de vis, de 10 ori mai mare decât ar câştiga în ţară.

Acum pot lucra legal, a spus ea.

Semne de întrebare în privinţa coordonării UE a politicilor dintre ţări

O expertă de la centrul de reflecţie Institute for Public Policy Research, Sarah Mulley, avertizează că, deşi acordarea facilă de paşapoarte va avea probabil un impact limitat în Marea Britanie, ar putea influenţa o dezbatere publică deja aprinsă despre imigraţie şi va "ridica semne de întrebare despre modul în care UE coordonează politicile dintre ţări".

1,4 milioane de slavi din Macedonia - unde venitul mediu anual este puţin peste 4.500 de dolari - sunt eligibile pentru paşapoarte bulgare. O altă problemă este cea a turcilor bulgari. Circa 300.000 au fugit sau au fost epulzaţi în anii '80, în urma unei campanii comuniste pentru asimilare forţată. Deşi majoritatea au rămas în Turcia, toţi au cerut deja sau au dreptul să ceară paşapoarte bulgare şi să devină cetăţeni bulgari.

Budapesta vrea să ofere dublă cetăţeni milioanelor de maghiari din afara graniţelor sale, inclusiv celor 300.000 de Serbia şi 160.000 de Ucraina - ţări unde venitul anul pe cap de locuitor este sub 6.000 de dolari, respectiv 2.500.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite