Petro Poroşenko a prelungit cu 72 de ore armistiţiul în estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat vineri seară că a decis să prelungească armistiţiul de încetare a focului în estul ţării cu 72 de ore, până luni la ora 22.00, informează Reuters, citând agenţia Itar-Tass.

Această decizie a fost luată în cadrul unei reuniuni cu mai mulţi oficiali de rang înalt din domeniul Apărării, după ce preşedintele ucrainean s-a întors de la Bruxelles, acolo unde a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

De asemenea, Presedinţia ucraineană a notat pe site-ul propriu anunţul de prelungire a armistiţiului până luni la ora 22.00.

Luna aceasta, autorităţile de la Kiev au decis să implementeze un armistiţiu cu insurgenţii proruşi până la data de 27 iunie, cu scopul de a crea o detensionare concretă a situaţiei din estul ţării.

Şeful diplomaţiei ruse, Sergei Lavrov, a declarat anterior că ar saluta o posibilă prelungire a armistiţiului, doar în cazul în care acesta nu va fi un simplu „ultimatum” dat separatiştilor.

Totodată, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, a insistat că violenţele din estul Ucrainei trebuie să înceteze, pentru a permite negocieri concrete între autorităţile de la Kiev şi rebeli.

Într-un interviu acordat postului american CNN, Petro Poroşenko a afirmat că este dispus să folosească orice oportunitate pentru a aduce pacea în regiune.

„Sunt pregătit să închei un acord de pace cu oricine. Vreau să aduc pacea în ţara mea. Doresc să îmi apăr ţara, deoarece urăsc ideea de a nu utiliza şi ultima şansa pentru a stabiliza lucrurile şi a aduce pacea în regiune”, a declarat preşedintele ucrainean.

Vineri, Ucraina alături de Republica Moldova şi Georgia au semnat Acorduri de Asociere cu Uniunea Europeană, în pofida mai multor presiuni exercitate de Moscova.

„Este o zi istorică”, a spus Petro Poroşenko la semnarea documentelor.


Citeşte şi:

Ucraina: După expirarea armistiţiului, Poroşenko va anunţa o „decizie importantă“ pentru sud-estul ţării

Preşedintele Ucrainei, Piotr Poroşenko, a declarat că pe 27 iunie, când expiră armistiţiul, va lua „o decizie foarte importantă” în privinţa din sud-estului ţării, unde situaţia rămâne tensionată.

UE impune Rusiei un ultimatum de trei zile pentru a contribui la restaurarea păcii în estul Ucrainei

Uniunea Europeană a anunţat vineri Rusia că are ultimatum până luni să ia măsuri concrete pentru a asigura încheierea unui acord de pace între forţele guvernamentale ucrainene şi miliţiile separatiste din estul Ucrainei. În caz contrar, alianţa celor 28 de state europene au anunţat noi sancţiuni vizând întregi sectoare ale economiei ruse, inclusiv cel energetic, deşi până în prezent au fost vizaţi în mod special indivizi şi companii.

VIDEO Petro Poroşenko, noul preşedinte al Ucrainei, i-a mulţumit în limba română unui oficial moldovean care l-a felicitat

Noul preşedinte al Ucrainei i-a răspuns „Mulţumesc frumos!” unui oficial moldovean care l-a felicitat, tot în română, joi seară, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Bruxelles.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite