Petro Poroşenko ordonă încetarea activităţilor administrative publice în zonele separatiste

Petro Poroşenko ordonă încetarea activităţilor administrative publice în zonele separatiste

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a emis un decret prin care ordonă încetarea tuturor serviciilor administrative publice în regiunile din estul ţării aflate sub controlul insurgenţilor proruşi, relatează AFP.

Într-un decret emis sâmbătă, Poroşenko a ordonat Guvernului ca, într-o săptămână, "să pună capăt activităţilor companiilor publice, instituţiilor şi organizaţiilor de stat din zonele unde sunt efectuate operaţiuni antiteroriste".
 
Administraţia prooccidentală de la Kiev foloseşte sintagma "activităţi teroriste" cu referire la acţiunile grupurilor separatiste proruse din regiunile Doneţk şi Lugansk.
 
Decizia vizează toate serviciile publice, inclusiv şcolile, spitalele, unităţile medicale, a explicat un oficial ucrainean de rang înalt, sub protecţia anonimatului. "Este o măsură decisivă, s-a terminat cu jocurile. Toate structurile finanţate de stat din acele zone vor fi retrase. Fondurile economisite în acest mod vor fi distribuite sub formă de ajutor umanitar în aceste regiuni", a precizat oficialul citat.
 
Decretul prezidenţial este o măsură de retorsiune faţă de alegerile generale organizate de insurgenţii proruşi, în regiunile Doneţk şi Lugansk, pe 2 noiembrie.
 
Cinci civili, inclusiv doi copii, au fost ucişi sâmbătă într-un atac cu obuze produs în oraşul ucrainean Gorlivka, aflat sub controlul insurgenţilor proruşi, anunţă autorităţile locale, citate de AFP. Alţi 12 civili au fost răniţi în atacul cu obuze. Autorităţile nu au stabilit cine se află la originea incidentului.
 
Şapte militari ucraineni au murit, în ultimele 24 de ore, în confruntările separatiste din estul Ucrainei. Alţi zece militari au fost răniţi în incidente armate.
 
Confruntările între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţii separatişti proruşi continuă în zona aeroportului din Doneţk, în pofida armistiţiului intrat în vigoare pe 5 septembrie.
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: