Petro Poroşenko, învestit în funcţia de preşedinte al Ucrainei. El refuză orice compromis cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poroşenko este un miliardar prooccidental
Poroşenko este un miliardar prooccidental

Petro Poroşenko este învestit în funcţia de preşedinte al Ucrainei, în Parlament, transmite AFP, după ce a fost ales cu majoritate de voturi în urma scrutinului din data de 25 mai.

UPDATE Noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a declarat sâmbătă, în cursul ceremoniei de învestire în funcţie, că va refuza orice „compromis" cu Rusia în privinţa orientării europene a ţării sale şi asupra apartenenţei Crimeei la Ucraina, relatează AFP. 

„Crimeea a fost şi va rămâne ucraineană", a declarat el, provocând aplauze în Parlament, unde se află numeroşi şefi de stat. "I-am spus în mod clar acest lucru liderului rus în Normandia", a adăugat el.

Poroşenko s-a angajat să menţină unitatea ţării, a cărei parte de est este devastată de o insurecţie separatistă prorusă.

Adresându-se locuitorilor regiunii industriale Donbas, aflate în mare parte sub controlul rebelilor şi unde intenţionează să efectueze în curând o vizită, el le-a promis să efectueze o descentralizare a puterii şi să garanteze utilizarea liberă a limbii ruse.


Preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, care a asigurat preşedinţia interimară, a deschis şedinţa către ora 10.00 - ora României, prezentând invitaţii, potrivit unor imagini transmise în direct la televiziune. El i-a citat pe primii trei preşedinţi ucraineni, omiţându-l pe Viktor Ianukovici, destituit la sfârşitul lui februarie.

Poroşenko, purtând un costum închis la culoare, a pătruns, după aceea, în Parlament şi a urcat scara care duce către sala de dezbateri.

Sunt prezenţi vicepreşedintele american Joe Biden, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy şi numeroşi şefi de stat şi de guverne din Europa de Est, aflate odinioară sub dominaţia sovietică, inclusiv preşedintele polonez Bronislaw Komorowski, preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite, liderul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko şi preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. 

România este reprezentată de preşedintele Traian Băsescu. 

Poroşenko, un miliardar prooccidental, în vârstă de 48 de ani, a fost ales din primul tur, pe 25 mai, cu 54,7% din voturile exprimate şi a devenit al cincilea preşedinte al Ucrainei după proclamarea independenţei acesteia în 1991. El a devansat-o pe Iulia Timoşenko (12,8%), un fost premier, prezentă sâmbătă la învestire, purtând faimoasa sa coafură care a făcut-o celebră în timpul "revoluţiei portocalii" din 2004.

El este succesorul lui Viktor Ianukovici, destituit la sfârşitul lui februarie în urma unei băi de sânge în Piaţa Maidan, la Kiev, după ce a fugit în Rusia, în urma a trei luni de contestare proeuropeană. După demiterea lui Ianukovici, preşedinţia Ucrainei a fost asigurată temporar de către preşedintele Parlamentului, Oleksandr Turcinov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite