Petro Poroşenko, favoritul la alegerile prezidenţiale din Ucraina, îndeamnă Germania să boicoteze gazul rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miliardarul ucrainean Petro Poroşenko, favorit în sondajele pentru alegerile prezidenţiale din 25 mai, îndeamnă Germania, într-un interviu care va apărea în ediţia de miercuri a cotidianului Bild, să boicoteze gazul rusesc, pentru a protesta faţă de anexarea Crimeei de către Rusia, relatează AFP.

„Uneori trebuie să plăteşti preţul democraţiei", a afirmat el pentru cotidianul german Bild. „O boicotare a gazului rusesc ar fi o sancţiune corectă şi ar pune în genunchi Rusia din punct de vedere economic", a adăugat Petro Poroşenko, un om de afaceri şi deputat în vârstă de 48 de ani care are o avere estimată de Forbes la 1,6 miliarde de dolari.

„Există posibilitatea unor noi sancţiuni, unor embargouri economice, chiar ca Germania să boicoteze gazul rusesc până când Rusia va pune capăt invaziei în Crimeea", a mai afirmat miliardarul proeuropean.

Petro Poroşenko şi-a oficializat vineri candidatura la Preşedinţia Ucrainei.

Potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută, el ar obţine 24,9% din sufragii, plasându-se în faţa fostului campion mondial la box Vitali Kliciko (8,9%), care s-a retras din cursă, şi a fostului premier Iulia Timoşenko (8,2%).

Oferind asigurări că Ucraina „nu va accepta niciodată anexarea Crimeei", el a avertizat Rusia în privinţa unei eventuale invazii în estul Ucrainei. „Dacă Rusia va agresa estul Ucrainei, noi ne vom apăra cu toate mijloacele militare de care dispunem. Suntem cu adevărat pregătiţi să ne apărăm ţara", a subliniat el.

Totodată, Poroşenko a oferit asigurări că va vinde producătorul de ciocolată Roshen dacă va fi ales preşedinte. „Dacă voi fi ales, (...) voi vinde compania Roshen. În calitate de preşedinte, mă voi dedica doar binelui ţării", a declarat el.

De asemenea, el a invitat-o pe fostul premier Iulia Timoşenko să renunţe la candidatura sa. Dar fosta opozantă ucraineană a dat asigurări marţi că „se va bate până la capăt” pentru scrutinul din 25 mai.

CITEŞTE MAI MULT

Putin oferă Vestului două variante rele Moscova ar fi înaintat două variante de lucru la negocierile privind rezolvarea crizei ucrainene: destabilizarea totală a Ucrainei sau acceptarea federalizării acestui stat.

The Guardian: „Cum ar trebui să reacţioneze Europa, dacă Nistrul ar deveni un nou Zid al Berlinului?” Râul Nistru dintre Republica Moldova şi regiunea separatistă Transnistria ar putea deveni un nou „Zid al Berlinului”, scrie jurnalistul Paul Mason de la postul Channel 4, într-un editorial semnat în ziarul „The Guardian”.

NATO suspendă cooperarea cu Rusia, dar menţine dialogul politic Alianţa Nord-Atlantică a decis suspendarea cooperării la nivel practic cu Rusia, dar va menţine dialogul politic, anunţă secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

INFOGRAFIE Ucraina: „Prinţesa Gazului” îl înfruntă pe „Regele Ciocolatei” Pentru prima dată după destrămarea URSS, lupta pentru preşedinţia Ucrainei se va da între doi pro-europeni: Iulia Timoşenko, controversatul fost premier, şi Petro Poroşenko, oligarh îmbogăţit din afacerile cu ciocolată.

Vitali Kliciko renunţă la candidatura pentru preşedinţia Ucrainei şi oferă susţinerea sa lui Petro Poroşenko Fostul campion la box Vitali Kliciko, unul dintre cei mai proeminenţi lideri ai mişcării prooccidentale din Ucraina, a anunţat sâmbătă că renunţă la cndidatura sa în cursa prezidenţială, programată pentru 25 mai. În schimb, Kiliciko a declarat că îl va sprijini pe miliardarul Petro Poroşenko, relatează AFP.

Miliardarul Petro Poroşenko va candida la alegerile prezidenţiale din Ucraina Omul de afaceri ucrainean Petro Poroşenko, în vârstă de 49 de ani, a anunţat, vineri seară, că va intra în cursa electorală prezidenţială din Ucraina, programată pentru data de 25 mai, informează agenţia Interfax.

După anexarea Crimeei de către Rusia, Ucraina rămâne şi fără flota la Marea NeagrăAproximativ 200 de membri ai miliţiilor proruse au ocupat miercuri dimineaţa sediul marinei ucrainene din Sevastopol, în Crimeea, fără să se tragă însă vreun foc de armă, a declarat un purtător de cuvânt al marinei ucrainene, Serghii Bogdanov, citat de AFP. Kievul ar putea rămâne fără navele aparţinând flotei ucrainene la Marea Negră.

ANALIZĂ Drumul Mătăsii şi Eurasia: Între „Furtuna vine din Est” şi „Sanctuarul este în Vest”„În partea de vest a marii formaţiuni geopolitice Euro-Asia-Africane, dorinţa de confort a dus la dezvoltarea industrială şi tehnică. De aceea, migraţiile de populaţii nu se fac spre Bişkek, Taşkent sau Ulan Baator, ci spre Paris, Londra, Berlin sau Roma”, comentează specialistul în geopolitică Marius Văcărelu, pe blogul său de pe adevarul.ro, unde explică legătura dintre „Drumul Mătăsii” şi Eurasia.

„E clar că trebuie să ne aşteptăm la timpuri tumultoase la Nistru“. Ce cred analiştii despre un posibil scenariu de anexare a Transnistriei de către Rusia Odată ce au terminat cu anexarea peninsulei Crimeea, Putin a pus tunurile pe Transnistria. Marţi, liderii separatişti din Republica Moldova au cerut Moscovei să procedeze la fel cu regiunea din stânga Nistrului. Răspunsul nu a întârziat – joi Guvernul rus va examina „blocada“ Transnistriei.

Dan Dungaciu: Recunoaşterea Transnistriei de către Rusia ar însemna undă verde pentru reunificarea României cu Moldova Directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române, analistul Dan Dungaciu, a prezentat în exclusivitate pentru ziarul „Adevărul“ implicaţiile acţiunilor pe care Moscova le întreprinde în regiune, după ce Transnistria a cerut integrarea în Federaţia Rusă.

Rusia a anexat Crimeea. Vladimir Putin şi noii lideri de la Simferopol au semnat Acordul în Duma de Stat a Rusiei Rusia a anexat Crimeea, oficial. LIderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a informat oficial Duma de Stat (Parlamentul) de cererea Crimeei de alipire la Federaţia Rusă, în cadrul unui discurs susţinut în faţa legislativului de la Moscova. După discurs, Putin şi liderii de la Simferopol şi Sevastopol au semnat acordul privind anexarea teritorială.

Occidentul reacţionează dur la schimbarea „forţată” a graniţelor Ucrainei  Liderii Internaţionali şi-au exprimat atât părerile vehemente cu privire la rezultatul referendumului şi consecinţele acestuia, cât şi temerile cu privire la viitorul crimeenilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite