Petro Poroşenko anunţă ca rebelii proruşi care au doborât un elicopter militar nu vor rămâne nepedepsiţi

Petro Poroşenko anunţă ca rebelii proruşi care au doborât un elicopter militar nu vor rămâne nepedepsiţi

Petro Poroşenko FOTO Reuters

Noul preşedinte ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, a promis de curând că autorităţile de la Kiev vor pedepsi „bandiţii” care au doborât joi un elicopter al armatei ucrainene, în regiunea Slaviansk, provocând moartea a 12 militari, informează BBC.

„Aceste acte criminale nu vor rămâne nepedepsite. Astăzi, băieţii noştri (militarii - n.r.) au murit într-un mod tragic. Este un moment de tristeţe profundă. Îmi exprim condoleanţele sincere pentru rudele victimelor”, a declarat Petro Poroşenko.

De asemenea, noul şef de stat, care va fi învestit în funcţia oficială la 7 iunie, a dat asigurări că autorităţile de la Kiev vor depune toate eforturile pentru ca asemenea incidente să nu mai aibă loc.

„Trebuie să depunem toate eforturile pentru a ne asigura că cetăţenii şi militarii ucraineni nu vor mai muri din cauza teroriştilor şi a bandiţilor”, a mai adăugat noul şef de stat.

Joi, preşedintele în exerciţiu, Oleksandr Turcinov, a anunţat că un elicopter al armatei ucrainene de tip Mi-8 a fost doborât la Slaviansk de către separatiştii proruşi. Printre cei ucişi se află şi un general din armată, mai informează sursa citată.

În ultimele zile, serviciile de securitate din Ucraina au demarat o serie amplă de operaţiuni militare împotriva insurgenţilor proruşi din Slaviansk şi Doneţk.

Recent, Casa Albă şi-a exprimat şi ea îngrijorarea cu privire la armele sofisticate pe care rebelii proruşi le deţin, dacă aceştia au capacitatea să doboare aparate de zbor.

„Suntem îngrijoraţi că violenţele continuă în estul Ucrainei. Încă nu putem confirma anumite informaţii, dar suntem preocupaţi de faptul că separatiştii continuă să aibă acces la arme sofisticate şi la asistenţă externă”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Executivului american, Jay Carney.

Evenimentul tragic de joi este unul dintre cele mai grave incidente petrecute în ultimele zile în Ucraina. Săptămâna trecută, cel puţin 14 soldaţi ai armatei ucrainene au murit într-un atac rebel de la un punct de control din regiunea Doneţk.

De curând, liderul ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, a afirmat că îşi doreşte să poarte discuţii cu presedintele rus, Vladimir Putin, pentru a depăşi criza şi pentru a pune bazele păcii.

„Vom avea discuţii cu liderul rus, pentru a detensona situaţia şi pentru a favoriza pacea. Când şi unde vor avea loc aceste discuţii nu s-a decis deocamdată”, a declarat recent Petro Poroşenko.


Citeşte şi:

UPDATE VIDEO Separatiştii susţin că au ucis 1.200 de soldaţi ucraineni

În Slaviansk şi Kramatorsk operaţiunea antitero se desfăşoară pe scară largă. Armata ucraineană atacă poziţiile separatiştilor cu aviaţia şi rachete „GRAD“, scrie presa ucraineană. La Lugansk şi Doneţk, separatiştii nu se dau bătuţi şi recunosc că i-au reţinut pe observatorii OSCE.

Arseni Iaţeniuk cere Rusiei să nu mai trimită arme şi insurgenţi în Ucraina

Prim-ministrul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a solicitat, miercuri, Rusiei să oprească orice transfer de arme sau de insurgenţi către estul Europei, subliniind că autorităţile de la Kiev ar putea detensiona situaţia din ţară dacă Moscova s-ar abţine de la orice ingerinţă, relatează BBC.

Petro Poroşenko: „Ucraina este în stare de război”. Noul lider ales vrea să discute cu Vladimir Putin

Noul preşedinte ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat recent, într-un interviu pentru publicaţia germană Bild, că ţara sa se află în stare de război, iar operaţiunile militare împotriva rebelilor proruşi vor continua. De asemenea, noul lider ucrainean a mărturisit că vrea să poarte discuţii cu Putin pentru „depăşirea crizei”, relatează AFP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările