Petreceri în carantină, aventuri extraconjugale şi multe minciuni. Acuzaţiile aduse de-a lungul timpului premierului britanic Boris Johnson

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Presat de colegi din propriul partid să demisioneze, după ce a recunoscut că a participat la o petrecere în Downing Street în plină carantină, premierul britanic s-a trezit din nou acuzat de minciună. Criza actuală se adaugă unui lung şir de controverse pentru care Boris Johnson a fost criticat de-a lungul vremii, trecute în revistă de The Guardian.

Petreceri la sediul guvernului pe timp de carantină

La începutul lunii decembrie anul trecut, presa britanică a fost acaparată de informaţii despre o petrecere de Crăciun care a avut loc în Downing Street pe 18 decembrie 2020, într-o perioadă în care ţara era supusă unor măsuri stricte împotriva COVID-19. Purtătorul de cuvânt oficial al lui Johnson a negat că ar fi avut loc vreo petrecere, iar prim-ministrul a declarat în Camera Comunelor că toate restricţiile au fost respectate la eveniment. Însă, după ce a fost publicată o înregistrare video în care fosta sa secretară de presă, Allegra Stratton, glumea pe tema petrecerii unde nu s-a respectat distanţare socială, premierul a schimbat direcţia. El a declarat în Camera Comunelor că a fost „asigurat în mod repetat" că nu a existat nicio petrecere, dar că acum i-a cerut secretarului de cabinet, Simon Case, să stabilească „toate faptele".

Miercurea aceasta, Johnson a recunoscut în faţa parlamentarilor din Camera Comunelor că a participat la o petrecere în grădina reşedinţei oficiale a guvernului britanic în mai 2020, în plină carantină. Prim-ministrul susţine că s-a alăturat evenimentului timp de 25 de minute, crezând că este vorba despre un „eveniment legat de muncă”, stârnind râsete între parlamentarii opoziţiei şi ironii pe reţelele de socializare.

 

Renovări în Downing Street

Consilierul pentru standarde ministeriale, Lord Geidt, a declarat într-un raport că Johnson i-a spus că nu a ştiut nimic despre cine a plătit pentru renovarea apartamentului său din Downing Street,  până cu puţină vreme ca mass-media să investigheze situaţia, în februarie 2021.

Însă într-un alt raport, Comisia Electorală susţine că a văzut dovezi că Johnson i-a trimis Lordului Brownlow, un donator al partidului, un mesaj WhatsApp în noiembrie 2020 „cerându-i să autorizeze alte lucrări de renovare a reşedinţei, nespecificate la acel moment", cu care acesta a fost de acord. Autoritatea de supraveghere a amendat Partidul Conservator din cauza donaţiei. Downing Street susţine acum că nu a existat nicio neconcordanţă între raportul Geidt şi cel al Comisiei Electorale, deoarece Johnson ştia doar că Brownlow organiza donaţii pentru a plăti lucrările de renovare, nu că Brownlow era el însuşi „donatorul de bază".

Propagandă mincinoasă pentru Brexit

Una dintre cele mai longevive minciuni pe care Johnson şi le-a însuşit, potrivit The Guardian, a fost mesajul inscripţionat pe pe autobuzul campaniei  „Vote Leave” (n.r. campania oficială în favoarea Brexit din 2016) care susţinea că Marea Britanie „trimite Uniunii Europene 350 de milioane de lire sterline pe săptămână" şi că banii ar putea fi folosiţi pentru "a finanţa în schimb NHS-ul nostru"(n.r. Serviciul Naţional de Sănătate).

După ce jurnalişti, activişti şi economişti au contestat afirmaţia, organismul oficial de supraveghere a statisticilor a încercat să pună capăt propagandei devenite infame. În 2016, Autoritatea britanică de statistică a declarat că a fost „dezamăgită să constate că există în continuare sugestii potrivit cărora Regatul Unit contribuie cu 350 de milioane de lire sterline la UE", susţinând că aceasta este „o cifră brută înşelătoare". Însă chiar şi în 2018, Johnson îşi menţinea în continuare afirmaţia, spunând chiar că cifra precizată e „prea mică”.

A indus-o în eroare pe Regină

În 2019, Johnson a fost acuzat că a minţit-o pe regină în legătură cu sfatul pe care i l-a dat cu privire la suspendarea parlamentului pentru cinci săptămâni. Puterea de a suspenda, sau de a proroga parlamentul, îi aparţine reginei, care acţionează în mod convenţional la sfatul prim-ministrului. Curtea Supremă a decis în cele din urmă că prorogarea a fost ilegală, iar Johnson s-a confruntat cu acuzaţii de minciună la adresa reginei. Întrebat dacă l-a minţit pe monarh în legătură cu motivele suspendării, acesta a răspuns: „Categoric nu".

Aventura extraconjugală

În 2004, Johnson a fost demis de liderul conservator de atunci, Michael Howard, din funcţiile de ministru alternativ al artelor şi vicepreşedinte al partidului pentru că a minţit în legătură cu aventura sa extraconjugală cu editorialista Petronella Wyatt de la revista politică Spectator.

Când s-a dovedit că informaţiile din tabloide, pe care Johnson le-a respins ca fiind o „piramidă inversată de prostii", erau adevărate, el a refuzat să demisioneze. După ce acuzaţiile au fost confirmate de mama lui Wyatt şi Johnson a fost demis, acesta a refuzat să mai dea detalii despre viaţa sa privată, dar a adăugat: „Este dificil şi multe din cele auzite sunt foarte ciudate".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite