Peste 350.000 de copii din Ucraina au beneficiat până acum de programul de asistenţă umanitară financiară al UNICEF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
copii ucraina

Peste 350.000 de copii din Ucraina au beneficiat până acum de programul de asistenţă umanitară financiară al UNICEF. Programul „Spilno”, lansat la 31 martie 2022 împreună cu Ministerul pentru Politică Socială din Ucraina, a fost creat pentru a răspunde nevoilor familiilor cu copii, care se numără printre cele mai vulnerabile grupuri din Ucraina.

Familiile se pot înregistra pentru asistenţă şi pot primi un răspuns rapid printr-o platformă online, solicitanţii acceptaţi primind un grant necondiţionat.

„Scopul programului este de a ajuta familiile aflate într-o situaţie de criză să facă ceea ce ei cred că este mai bine pentru copiii lor”, a spus Murat Sahin, reprezentant UNICEF în Ucraina. „Părintele sau tutorele este în cea mai bună poziţie pentru a decide cum să folosească la maximum acest sprijin”.

Programul Spilno acordă prioritate familiilor cu trei sau mai mulţi copii şi celor care au cel puţin un copil cu dizabilităţi, pe întreg teritoriul Ucrainei. Grupul ţintă de beneficiari a fost bazat pe un raport privind sărăcia copiilor din 2020, care a constatat că 47% dintre familiile din Ucraina trăiau în sărăcie. Dintre acestea, 81% din gospodăriile cu trei sau mai mulţi copii trăiau sub pragul naţional de sărăcie, precizează UNICEF. 

Responsabilitatea faţă de populaţiile afectate este un principiu cheie al programului Spilno. O linie telefonică dedicată (0 800 600 017), creată pentru a-i ajuta pe cei care întâmpină dificultăţi în a aplica online, a jucat un rol esenţial în sprijinirea procesului de solicitare şi în consultarea familiilor vulnerabile cu privire la sumele în numerar, anunţă organizaţia. 

Programul este conceput pentru a sprijini sistemul naţional de protecţie socială al guvernului. UNICEF lucrează îndeaproape cu Ministerul pentru Politică Socială, Ministerul Transformării Digitale şi alţi actori umanitari pentru a facilita legăturile între transferurile de numerar umanitare şi schemele guvernamentale de protecţie socială. De exemplu, asistenţii sociali guvernamentali au fost mobilizaţi în mai multe regiuni ale Ucrainei pentru a sprijini autoînregistrarea pentru programul Spilno.

„Programul UNICEF de asistenţă financiară a devenit un instrument eficient pentru sprijinirea familiilor cu copii în această perioadă extrem de dificilă şi pentru sprijinirea întregii ţări”, a declarat Oksana Zholnovych, ministrul pentru Politică Socială din Ucraina. „Consolidarea eforturilor programului de ajutor internaţional şi ale Ministerului pentru Politică Socială demonstrează că numai împreună putem depăşi efectiv provocările şi putem asigura bunăstarea copiilor şi familiilor. În cadrul acestei cooperări, statul a ajutat la digitalizarea, administrarea procesului, verificarea datelor, astfel încât de asistenţă să poată beneficia cei care au cea mai mare nevoie. Suntem sincer recunoscători UNICEF pentru acest sprijin financiar pentru familiile ucrainene cu copii şi pentru disponibilitatea de a lucra împreună. Ne bazăm pe extinderea în continuare a cooperării pentru a aborda provocările războiului cu care se confruntă copiii şi familiile”.

Vira, soţul ei şi cei trei copii ai lor şi-au părăsit casa din estul Ucrainei şi s-au refugiat într-o tabără de containere modulare pentru familiile strămutate din oraşul Lviv, în vestul Ucrainei. „Eram atât de disperaţi, că ne-am vândut inelele doar pentru a cumpăra ceva de mâncare”, spune Vira. „Cu banii pe care i-am primit prin programul de asistenţă financiară Spilno, avem suficient pentru a mânca şi a cumpăra medicamente”.

Programul Spilno nu ar fi posibil fără finanţarea oferită de Guvernul Italiei, Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare Internaţională, Fondul Central de Răspuns în Situaţii de Urgenţă a Naţiunilor Unite (CERF), Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Uniunea Europeană, precum şi prin sprijinul din partea companiilor şi a persoanelor implicate din întreaga lume.

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă.

În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite