Peste 10.000 de oameni au ieşit în stradă la Belgrad în semn de protest faţă de preşedintele sârb

Peste 10.000 de oameni au ieşit în stradă la Belgrad în semn de protest faţă de preşedintele sârb

Peste 10.000 de oameni au ieşit pe străzile Belgradului, sâmbătă seară, pentru a protesta faţă de preşedintele Aleksandar Vucici şi formaţiunea sa politică, Partidul Progresist Sârb (SNS), cerând respectarea libertăţii presei, ca o precondiţie pentru alegeri libere şi corecte.

Ştiri pe aceeaşi temă

Protestatarii reuniţi de către Alianţa pentru Serbia, un grup ce cuprinde 30 de partide din opoziţie şi organizaţii, au purtat insigne pe care scria „A început” şi au strigat „Vucici, hoţul” în protestul ce a ajuns deja la a opta săptămână, potrivit Reuters. Manifestaţiile precedente au adunat un număr apropiat de participanţi.
 
„Singurul lucru pe care îl cerem este ca acest regim malefic să dispară,” a declarat Branislav Trifunovic, un actor care s-a adresat mulţimii, aşa cum a făcu-o şi în săptămânile anterioare. „vrem alegeri, dar libertatea trebuie să fie pe primul loc.”
 
Biroul lui Vucic nu a putut fi contactat pentru comentarii. Preşedintele a spus în trecut că nu va ceda în faţa cererilor opoziţiei pentru reformă electorală şi creştere a libertăţii presei, „chiar dacă ar fi 5 milioane de oameni în stradă”, însă a menţionat că este dispus să determine popularitatea partidului său printr-un vot anticipat.
 
Acest protest vine după vizita de joi, la Belgrad, a preşedintelui rus Vladimir Putin, care a fost ovaţionat de zeci de mii de oameni, ce au venit din toată Serbia pentru a-l întâmpina pe liderul de la Kremlin.
 
„Am venit aici ca să-mi exprim nemulţumirea faţă de elita conducătoare,” a spus Ljiljiana Zivanovici, o pensionară de 64 de ani. „Ei (n.r. SNS şi preşedintele) controlează toată presa, m-am săturat de toată corupţia.”
 
Protestele s-au extins şi în alte localităţi din Serbia şi vineri au avut loc la Novi Sad, al doilea cel mai mare oraş al ţării, în oraşul sudic Nis şi alte câteva, deşi numărul manifestanţilor a fost semnificativ mai mic decât cel din capitală.
 
„Am venit aici să protestez pentru că nu mai există stat. Toată puterea este concentrată în mâinile unui singur om,” a spus Luka Tripkovici, doctorand la o Facultate de Arte Plastice din Belgrad.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările