Percheziţii şi arestări în Catalonia: Garda Civilă a arestat 12 oficiali suspectaţi de implicare în organizarea referendumului pentru independenţă

Percheziţii şi arestări în Catalonia: Garda Civilă a arestat 12 oficiali suspectaţi de implicare în organizarea referendumului pentru
independenţă

FOTO Arhivă

Garda Civilă spaniolă a reţinut 12 înalţi oficiali catalani şi a percheziţionat sediile Guvernuli regional implicat în organizarea referendumului pentru independenţă, care a fost interzis de justiţie, relatează presa locală.

Ştiri pe aceeaşi temă

Principalul reţinut este Jose Maria Jove, secretar general al vicepreşedinţiei catalane, potrivit BBC News

Liderii de la Barcelona sfidează un ordin al instanţei de a nu organiza votul, declarat de Guvernul de la Madrid drept ilegal.

Un oficial a îndemnat la rezistenţă paşnică pentru a apăra clădirile. „A venit momentul să ne opunem paşnic, să ieşim şi să ne apărăm instituţiile“, a declarat preşedintele Adunării Naţionale catalane, Jordi Sanchez.

Sediile Preşedinţiei, precum şi ministerelor locale al Economiei şi Afacerilor Externe au fost vizate miercuri dimineaţă, cu 11 zile înainte de referendum.

Şeful oficialului reţinut, vicepreşedintele catalan Oriol Junqueras, a acuzat poliţia spaniolă că atacă instituţiile regiunii şi, implicit, pe cetăţenii acesteia. „Nu vom permite acest lucru“, a subliniat el.

În noaptea dinainte, poliţia spaniolă a descoperit numeroase documente legate direct de referendum.

Unul dintre principalele obiective ale Madridului este să oprească trimiterea cărţilor de vot. Astfel, printre documentele confiscate în noaptea de marţi spre miercuri se află cutii cu aproximativ 45.000 de plicuri cu logo-ul Guvernului catalan. Aceste plicuri ar conţine cărţi de vot.

În cazul organizării referendumului şi a unei victorii a taberei „da“ în favoarea independenţei, Executivul catalan dă asigurări că va proceda la secesiunea de Spania.

Această regiune cu 7,5 milioane de locuitori este împărţită aproape în părţi egale între susţinătorii şi opozanţii independenţei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: