Pensia uriaşă pe care o va primi Angela Merkel după ce îşi încheie mandatul de cancelar al Germaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Cancelarul german Angela Merkel va primi o pensie lunară de circa 15.000 de euro după ce îşi va încheia mandatul în fruntea guvernului federal, potrivit unui calcul efectuat vineri de Asociaţia contribuabililor germani, relatează dpa.

Angela Merkel, în vârstă de 67 de ani, se va retrage după alegerile generale din septembrie.

Potrivit sursei citate, calculul a ţinut cont de numeroşii ani petrecuţi de Merkel în parlamentul german, dar şi de vechimea sa în posturi de ministru în guvernul federal şi de cancelar, transmite Agerpres.

Ca toţi foştii cancelari şi preşedinţi germani, Angela Merkel va avea dreptul să ţină un birou după ce îşi va încheia cariera politică. De asemenea, fosta şefă a guvernul federal va primi bani pentru un manager al acestui birou, doi asistenţi, un dactilograf şi un şofer, precizează dpa. 

Angela Merkel a făcut istorie în toamna anului 2005 ca prima femeie aleasă cancelar.

Bild, cel mai citit ziar din Germania, a marcat ocazia ascensiunii sale în funcţie cu titlu de pe prima pagină „Miss Germania!”. Chiar şi în interioriul partidului său, colegii au numit-o multă vreme „Das Mädchen” (fata).

Totuşi, Angela Merkel şi-a condus partidul spre victorie de patru ori, în 2005, 2009, 2013 şi 2017 şi s-a bucurat de fiecare dată de o popularitate extraordinară şi de încrederea germanilor. În timp, porecla Angelei Merkel s-a schimbat din „Das Mädchen” în „die Mutti” (mama), percepută drept o figură maternă, un simbol al stabilităţii politice, transmite CNN, potrivit Digi 24.

Revista Forbes a numit-o „cea mai puternică femeie din lume” în diferite momente: 2006, 2007, 2008, 2009, 2011 şi 2013.

Merkel s-a născut pe data de 17 iulie 1954 în Hamburg, Germania de Vest. A crescut într-o zonă rurală din republica germană aflată în nordul Berlinului. Studiind fizica la Universitatea din Leipzig unde a reuşit să-şi obţină doctoratul în anul 1978. Ca urmare a studiilor a lucrat în domeniul chimist la Institutul Central de Chimie şi Fizică, din cadrul Academiei de Ştiinţe din Berlin între anii 1978 şi 1990.

După căderea zidului Berlinului din anul 1989 Angela Merkel s-a alăturat partidului politic Uniunea Creştin – Democrată ( CDU ). La scurt timp după aceea Merkel a fost numită ministru pentru femei şi tineret în cabinetul cancelarului Helmut Kohl. A urmat să devină ministru pentru mediu şi siguranţă nucleară, funcţie prin care a reuşit să obţină foarte multă vizibilitate şi o anumită platformă pe care a reuşit să-şi clădească viitoarea carieră politică.

După înfrângerea mentorului său Koln în alegerile din anul 1998, aceasta a ocupat funcţia de secretar general al CDU, iar în data de 10 aprilie 2000 a devenit prima femeie preşedinte al partidului.

Cancelarul a spus în timpul festivităţii în care îi era acordat titlul de „doctor honoris causa" la Johns Hopkins University din SUA, că plănuieşte să ia o pauză după ce se va retrage din politică, pentru a reflecta, informează dpa, potrivit DCnews.

„Apoi poate că voi încerca să citesc ceva, iar atunci când mi se vor închide ochii de oboseală, voi dormi puţin, şi apoi vom mai vedea.", a spus ea.

Angela Merkel a mai spus că nu-i va lipsi faptul de a lua decizii tot timpul, chiar dacă de obicei ea este invadată de gânduri despre toate lucrurile pe care trebuie să le facă. „Însă îmi voi aminti foarte repede că altcineva face acest lucru acum. Şi cred că aceasta o să-mi placă foarte tare.", a afirmat Merkel.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite