PE încearcă să stopeze delocalizarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană şi statele membre trebuie să ia măsuri pentru a preveni consecinţele negative pe care le are relocarea întreprinderilor asupra dezvoltării economice şi sociale, în special

Comisia Europeană şi statele membre trebuie să ia măsuri pentru a preveni consecinţele negative pe care le are relocarea întreprinderilor asupra dezvoltării economice şi sociale, în special în ceea ce priveşte pierderile directe sau indirecte pe piaţa locurilor de muncă - se arată într-un raport adoptat săptămâna trecută de PE.
"Bugetul european nu ar trebui să fie utilizat pentru a finanţa delocalizările de întreprinderi. Delocalizarea la scară mare poate provoca destabilizarea structurii sociale a unei întregi regiuni", a declarat raportorul Alain Hutchinson, înaintea votului din Comitetul pentru Dezvoltare Regională.
Delocalizarea produce şomaj
Potrivit unui studiu recent privind delocalizările de întreprinderi industriale, în perioada 1995-2001, circa 95.000 locuri de muncă din industrie au fost pierdute în Franţa şi transferate în străinătate, 13.500 locuri de muncă în medie pe an, din care puţin peste jumatăte în profitul ţărilor în dezvoltare. Statele în care salariile sunt mici reprezintă aproape jumătate din destinaţiile de relocare - China fiind prima destinaţie, urmată de Europa de Est, Africa de Nord, America de Sud şi statele asiatice. În raportul adoptat, deputaţii europeni au solicitat ca practicile care nu contribuie la realizarea coeziunii economice şi la asigurarea unei pieţe depline a locurilor de muncă să nu beneficieze de sprijin financiar din partea Uniunii Europene.
să returneze banii cei care pleacă
În ceea ce priveşte ajutoarele regionale de stat, legislativul european a solicitat Comisiei să ia măsuri în vederea rambursării sumelor alocate întreprinderilor care şi-au transferat companiile pe teritoriul UE sau în afara acestuia. Comitetul pentru Dezvoltare Regională s-a declarat în favoarea penalizării întreprinderilor care, după ce au primit bani de la UE, îşi delocalizează activitatea în decurs de şapte ani de la primirea ajutoarelor financiare. Comitetul a mai solicitat CE să controleze utilizarea reală a fondurilor europene, care, în opinia europarlamentarilor, ar trebui să fie alocate în special pentru formarea profesională a lucrătorilor afectaţi de delocalizare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite