Patru unguri, condamnaţi pentru crime rasiale împotriva romilor

Patru unguri, condamnaţi pentru crime rasiale împotriva romilor

Populaţia romă din Ungaria a fost ţinta grupărilor extremiste în ultimii ani

Patru cetăţeni maghiari au fost condamnaţi pentru crime rasiale comise cu sânge rece asupra a şase romi în perioada 2008-2009, trei dintre ei fiind condamnaţi la închisoare pe viaţă, iar al patrulea la 13 ani de închisoare, relatează AFP. Printre victimele ucise de cei patru bărbaţi s-a aflat şi un copil de cinci ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

În perioada aprilie 2008- august 2009, cei patru cetăţeni unguri au lansat nouă atacuri cu grenadă, puşti şi cocteiluri Molotov, soldate cu pase morţi şi cinci răniţi, în diferite sate din nord-estul Ungariei. Arpad Kiss, Istvan Kiss şi Zsolt Peto aveau în momentul comiterii faptelor vârste cuprinse între 28 şi 48 de ani.

Crimele au fost catalogate ca având un grad ridicat de cruzime. Copilul de cinci ani şi tatăl său au fost împuşcaţi mortal în timp ce încercau să fugă din casa incendiată. O femeie a fost ucisă în timp ce dormea.

„Şase unguri au fost ucişi doar pentru că erau romi. Este necesar ca această tragedie să rămână vie în memoria colectivă a naţiunii, ca toate tragediile naţionale", a apreciat partidul de opoziţie Împreună 14, condus de fostul premier de centru-stânga Gordon Bajnai, principalul rival politic al şefului Guvernului conservator Viktor Orban.

Cei patru, toţi membri ai unui nucleu dur de susţinători ai echipei de fotbal Debrecen, afişând simpatii neonaziste, au fost fiecare dintre ei implicaţi în incidente cu romi, iar după ce au vorbit despre aceste experienţe într-un bar le-a venit ideea să se răzbune, potrivit procurilor de caz.

Arestaţi la sfârşitul lui 2009, principalii trei acuzaţi au pledat nevinovat, iar al patrulea, considerat complice, care servea drept şofer, a recunoscut că este „vinovat", deşi nu a participat la crime.

Parchetul a cerut pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru cei trei acuzaţi principali şi o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru al patrulea. Procesul a început pe 25 martie 2011.

Verdictul a fost pronunţat în contextul în care ţara comemorează Holocaustul împotriva romilor. La 2 august 1944, naziştii au masacrat aproape 3.000 de romi în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, situat pe teritoriul Poloniei de azi. Data de 2 august marchează totodată data ultimei crime din seria celor comise în perioada 2008-2009.

Romii, săraci şi marginalizaţi, reprezintă 5-8% din populaţia ungară (aproximativ zece milioane de persoane).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: