Kievul, zguduit de explozii: cartier istoric bombardat: „Am văzut rachete căzând şi am auzit o explozie uriaşă. Totul a vibrat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Explozii in Kiev FOTO Twitter
Explozii in Kiev FOTO Twitter

Patru explozii au fost auzite la Kiev duminică dimineaţa, unde un complex rezidenţial din apropierea centrului oraşului a fost lovit, declanşându-se un incendiu şi degajarea unui imens nor de fum, relatează AFP.

UPDATE 12.00 Una dintre rachete a lovit o grădiniţă, potrivit ministrului de interne. O fetiţă de şase ani a fost scoasă de sub dărâmături.

UPDATE 11.00 14 rachete au fost trase spre kiev

”În urma unui bombardament inamic, un incendiu a izbucnit într-un imobil de nouă etaje”, anunţă într-o postare pe Telegram serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă.

”Potrivit unor date preliminare, o persoană a fost rănită”, precizează serviciul.

O echipă AFP care s-a dus la faţa locului a văzut ultimele trei etaje ale imobilului în flăcări şi casa scării complet distrusă.

Poliţia a izolat cartierul.

Numeroşi locuitori se aflau lângă imobil, mulţi plângând. O femeie era îmbrăcată într-un halat de baie.

”O rachetă a fost doborâtă de apărarea antiaeriană în regiunea Kiev, iar fragmentele acesteia au căzut într-un sat”, a anunţat într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii Kiev Oleksii Kuleba, care a anunţat că ”inamicul a lovit capitala”.

Un deputat ucrainean, Oleksii Goncearenko, a anunţat că 14 rachete au fost trase către Kiev şi regiunea capitalei.

”A treia oară cad aici. M-am trezit la prima explozie, m-am dus în balcon şi am văzut rachete căzând şi am auzit o explozie uriaşă. Totul a vibrat”, a declarat AFP Iuri, un locuitor în vârstă de 38 de ani.

UPDATE  09.30 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, spune că două persoane au fost transportate la spital după atacurile cu rachete de duminică dimineaţă, iar operaţiunile de căutare şi salvare continuă. Într-o postare pe Telegram, Kliciko a afirmat că ar mau putea fi încă prinşi oameni sub dărâmături într-o clădire rezidenţială din districtul Shevchenkivskyi.


Exploziile au avut loc în jurul orei 06:30 (03:30 GMT) în cartierul istoric Shevchenkivskiy, şi nu au fost disponibile imediat informaţii despre posibile victime. 

"Echipaje de ambulanţă şi salvatori trimişi la faţa locului. Informaţii mai detaliate - mai târziu. Locuitorii sunt salvaţi şi evacuaţi din două clădiri", a transmis primarul Kievului. Cartierul istoric, unul dintre cele mai centrale din Kiev, găzduieşte un grup de universităţi, restaurante şi galerii de artă.

AFP a transmis că exploziile au avut loc la jumătate de oră după ce sirenele pentru raiduri aeriene au sunat în capitală, care de trei săptămâni nu s-a mai aflat sub tirul forţelor ruse.

Un angajat AFP din ansamblul rezidenţial care a fost lovit a auzit un zumzet puternic înaintea exploziilor.

Corespondentul The Guardian la Kiev a scris pe Twitter că oraşul a fost lovit de patru rachete.

La 24 februarie, Rusia a început un război împotriva Ucrainei, primul act major de agresiune împotriva unui stat independent în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Sute de explozii au avut loc în această perioadă asupra Kievului, în special în zone rezidenţiale.

Primarul capitalei Ucrainei a relatat în urmă cu trei săptămâni că mai multe explozii au avut loc în cartierele Darnitski şi Dniprovski din oraş. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite