Patru bărbaţi se luptă pentru succesiunea Angelei Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Annegret Kramp-Karrenbauer fusese desemnată de Angela Merkel drept succesoarea sa în fruntea CDU, dar a renunţat
Annegret Kramp-Karrenbauer fusese desemnată de Angela Merkel drept succesoarea sa în fruntea CDU, dar a renunţat

Cursa pentru succesiunea Angelei Merkel s-a deschis  în cadrul Uniunii Creştin-Democrate germane , iar potenţialii pretendenţi la conducerea partidului iau distanţă faţă de cancelar şi aruncă în incertitudine finalul ultimului ei mandat.

Bătălia pentru succsiunea Angelei Merkel în la şefia Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi implicit la cea de  candidat la funcţia de cancelar al Germaniei a intrat, ieri, într-o fază crucială. Annegret Kramp-Karrenbauer, care ar urma să predea ştafeta în vară, va discuta săptămâna aceasta cu candidaţii la şefia CDU, urmând ca pe 24 februarie să le prezinte un raport responsabililor partidului.

 AKK încearcă să realizeze o tranziţie lină şi să evite divizarea internă a partidului. Demisionând săptămîna trecută la capătul unui an tumultuos la conducerea CDU, cea pe care Merkel o desemnase drept urmaşa sa, Annegret Kramp-Karrenbauer, zisă şi „AKK“, a infirmat perspectiva unei succesiuni paşnice la sfârşitul anului viitor, când Merkel îşi încheie al patrulea mandat de cancelar.

 Friedrich Merz, ''eternul secund''

Friedrich Merz vorbind la Congresul CDU de la Hamburg FOTO EPA-EFE

Printre cei cu care Annegret Kramp-Karrenbauer se va întâlni se numără Friedrich Merz, în vârstă de 64 de ani, adversar jurat şi etern rival al lui Merkel - ''eternul secund''  după cum îl descrie Spiegel - credidat în sondaje cu o largă majoritate în rândul conservatorilor, potrivit agenţiei. Adept al unui viraj clar către dreapta, acest avocat specializat în drept comercial şi fost angajat al puternicului fond de investiţii american Blackrock, a fost învins la limită de Kramp-Karrenbauer în cursa pentru şefia CDU desfăşurată la sfârşitul anului 2018.

Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia

Imagine indisponibilă

Printre favoriţi se numără şi Armin Laschet, în vârstă de 58 de ani, actualul premier al celui mai mare land german, Renania de Nord-Westfalia. Centrist, el mai trebuie să convingă şi aripa conservatoare a partidului, dar pare mai bine plasat decât Friedrich Merz pentru a închega la nivel federal o coaliţie cu Verzii, aflaţi în plină ascensiune. Armin Laschet încearcă să nu fie perceput drept un apropiat al Angelei Merkel, de care s-a delimitat duminică, acuzând lipsa ei de reacţie faţă de propunerile preşedintelui francez Emmanuel Macron de relansare a proiectului european.

Jens Spahn, ambiţiosul ministru al sănătăţii

Jens Spahn

În fine, ambiţiosul ministru al sănătăţii Jens Spahn, în vârstă de 39 de ani, pleacă din poziţia de outsider. El a fost în 2015 printre primii care au criticat decizia lui Merkel de a deschide graniţele Germaniei pentru mai mult de un milion de migranţi. Spahn s-a arătat deschis unei conduceri ''colective'' a partidului, evocată în weekend de mai mulţi responsabili care se tem de o divizare a partidului, un tip de conducere care ar conduce la amânarea desemnării viitorului candidat pentru postul de cancelar. 

„Primul punct'' care trebuie clarificat acum este poziţionarea faţă de partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), a insistat duminică seară la o emisiune televizată Markus Soeder, liderul formaţiunii soră a CDU din Bavaria, Uniunea Creştin-Socială (CSU). El însuşi considerat un aspirant la postul de cancelar, Soeder exclude orice apropiere de AfD, după seismul politic provocat de recenta alianţă din landul Turingia între dreapta moderată şi extrema dreaptă. Un subiect tabu în Germania postbelică, acesta divizează acum CDU, întrucât deplasarea unora dintre alegătorii ei către extrema dreaptă îi poate compromite capacitatea de a guverna.

Norbert Röttgen, preşedintele Comisiei de afaceri externe din Bundestag

Imagine indisponibilă

Şi parlamentarul Norbert Röttgen este interesat de postul de preşedinte al Uniunii Creştin-Democrate . Röttgen, în vârstă de 54 de ani, preşedintele Comisiei de afaceri externe din Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal german) şi fost ministru al mediului,  i-a scris liderei actuale a CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, pentru a-şi exprima interesul faţă de funcţia de preşedinte al acestei formaţiuni.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite