Patriarhul Neofit al Bulgariei, spitalizat în stare gravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhul Neofit al Bulgariei
Patriarhul Neofit al Bulgariei

Patriarhul Neofit al Bulgariei a fost transportat în stare gravă la secţia de neurologie a Spitalului Tokuda din Sofia. Liderul Bisericii Ortodoxe Bulgare a fost internat în seara zilei de 15 iunie, însă informaţia a fost anunţată joi de Mitropolia Sofiei, relatează Doxologia Infonews.

Până în prezent, Sfântul Sinod nu a făcut un anunţ oficial în acest sens. În luna aprilie a acestui an, Patriarhul Neofit a mai fost internat de urgenţă în spital.

Pe numele său de mirean Simeon Nikolov Dimitrov s-a născut la Sofia, Bulgaria pe 15 octombrie 1945. La încheierea şcolii, Simeon şi-a început studiile teologice la Seminarul ortodox din Sofia, absolvit în 1965. Şi-a continuat studiile la Academia Teologică „Sf. Clement din Ohrida” din Sofia între anii 1965 şi 1971. Şi-a continuat apoi studiile (cu specializarea Muzică bisericească) la Academia Teologică din Moscova, obţinând după doi ani titlul de doctor. La întoarcerea sa la Sofia, a fost numit profesor de Muzică bisericească şi dirijor al corului Seminarului Teologic pe 1 septembrie 1973. A fost tuns în monahism pe 3 august 1975 de către patriarhul Maxim la Mănăstirea Troian, primind numele de Neofit. Ulterior, pe 15 august 1975 a fost hirotonit diacon, apoi, pe 23 martie 1976, preot de către patriarhul Maxim în catedrala „Sfânta Chiriachi” („Sveta Nedelia”) din Sofia.

Pe 30 septembrie 1975, Neofit a fost numit dirijor al Corului preoţesc din Sofia, însărcinare pe care a îndeplinit-o până pe 17 martie 1986. În perioada 15 iulie 1977-ianuarie 1980 a fost profesor titular de muzică bisericească şi practică liturgică la Academia Teologică din Sofia. Pe21 noiembrie 1977 a primit rangul de arhimandrit, iar de la 1 ianuarie 1981 a devenit cancelar (funcţie comparabilă cu cea de vicar administrativ din Biserica Ortodoxă Română) al eparhiei de Sofia.

Arhimandritul Neofit a fost hirotonit episcop titular de Levkas, cu însărcinarea de al doilea vicar al eparhiei Sofiei. Pe 1 decembrie 1989, episcopul Neofit a fost numit rector al Academiei Teologice „Sf. Clement al Ohridei” din Sofia, iar pe 26 iulie 1991 a fost ales decan al recent restabilitei Facultăţi de Teologie de la Universitatea din Sofia. Pe 27 ianuarie 1992 a fost numit secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Bulgariei şi preşedinte al Epitropiei Catedralei patriarhale a Sf. Alexandru Nevski.

Pe 27 martie 1994, Neofit a fost ales mitropolit al Eparhiei de Durostor şi Cerve, iar în 2001, când eparhia a fost împărţită în două, a fost desemnat mitropolit al Eparhiei de Ruse, pe 17 decembrie 2001. După moartea patriarhului Maxim, survenită pe 6 noiembrie 2012, Mitropolitul Neofit a fost ales şi întronizat Mitropolit al Sofiei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare pe 24 februarie 2013.

Potrivit declaraţiilor acestuia de la întronizare, printre priorităţile patriarhatului său se vor afla "grija pentru preoţime, şcolile teologice, pentru biserici şi pentru activităţile educaţionale", precum şi încurajarea şi sprijinirea activităţilor filantropice. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite