Patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe a murit în urma infectării cu SARS-CoV-2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patriarhul Irineu a fost testat pozitiv cu COVID-19 pe 4 noiembrie, iar de atunci a fost internat într-un spital militar din Belgrad. Anunţul decesului a fost făcut chiar de către preşedintele Serbiei.

Patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe a decedat în urma infectării cu noul coronavirus, a anunţat preşedintele sârb Aleksandar Vucic vineri, pe contul său oficial de Instagram, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Am fost onorat să vă cunosc. Oameni ca Preafericirea Voastră nu pleacă niciodată”, a scris Vucic sub o fotografie în alb-negru a patriarhului.

Patriarhul Irineu avea 90 de ani, iar de pe 4 noiembrie a fost internat într-un spital din Belgrad cu COVID-19. pe 1 noiembrie, patriarhul luase partea la funeraliile mitropolitului Amfilohie, prelat al Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru, decedat şi el din cauza COVID-19.

Irineu a devenit al 45-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe în 2010. Aceasta păstoreşte peste circa 12 milioane de credincioşi, mai ales din Serbia, Muntenegru şi Bosnia, având dieceze şi în SUA, Australia şi Europa Occidentală.

Irineu s-a opus categoric independenţei Kosovo, fosta provincia sârbă locuită majoritar de albanezi, considerată leagănul medieval al creştinătăţii ortodoxe sârbe şi unde se află unele din cele mai importante mănăstiri ale acestei Biserici, arată Agerpres.

În Serbia, ţară cu 7,2 milioane de locuitori, s-au infectat până acum cu coronavirus peste 104.000 de persoane, dintre care 1.110 au decedat

Citeşte şi:

Şeful Bisericii Ortodoxe a Greciei, spitalizat cu COVID-19 la Atena, unde este internat şi arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe a Albaniei

Patriarhul Irinej al Serbiei, infectat cu noul coronavirus, a fost internat la un spital COVID din Belgrad

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite