Paşte însângerat în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acordul semnat joi între Ucraina şi cele trei mari puteri, Rusia, SUA şi UE, atârnă de un fir de aţă, după ce separatiştii pro-ruşi înarmarţi refuză să elibereze sediile instituţiilor guvernamentale ocupate şi cer organizarea unor referendumuri pentru independenţă la 11 mai. În plus, preşedintele ucrainean demis Viktor Ianukovici a cerut evitarea unei „băi de sânge”.

UPDATE 05.20 Ministerul ucrainean de Externe a declarat, luni seară, că aplică acordul de la Geneva într-un mod „deschis şi transparent” şi a cerut Rusiei să înceteze susţinerea „separatiştilor înarmaţi” din estul Ucrainei, îndemnându-i să depună armele şi să părăsească clădirile ocupate, potrivit agenţiei UNIAN.

„Ucraina aplică într-un mod deschis şi transparent prevederile acordului încheiat la Geneva, informând populaţia despre situaţia din ţară şi colaborând intens cu misiunea de supraveghere a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi cu toate părţile implicate în soluţionarea” conflictului, precizează ministerul ucrainean într-un comunicat.

De asemenea, documentul susţine că „grupările armate ilegale, controlate de serviciile ruse de securitate, contribuie în continuare la destabilizarea situaţiei în regiunile din estul ţării şi creează premise pentru o nouă etapă a agresiunii militare ruse”.

UPDATE 23.35 În cadrul unei conversaţii cu omologul său rus Serghei Lavrov, John Kerry, secretar de Stat al SUA, „a îndemnat Rusia să ia măsuri concrete pentru a ajuta la punerea în aplicare a acordului de la Geneva, făcând apel public la separatişti să evacueze” clădirile ocupate ilegal, a afirmat Jennifer Psaki, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.

De asemenea, John Kerry i-a cerut lui Lavrov să numească un diplomat de rang înalt pentru a colabora cu misiunea de supraveghere a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), cu scopul de a demonstra că „Rusia susţine acordul (de la Geneva) şi vrea o detensionare a situaţiei” din Ucraina, a relatat Psaki.

UPDATE 23.10 Ministerul rus de Externe, Serghei Lavrov, a îndemnat luni Statele Unite să convingă autorităţile de la Kiev să-şi respecte angajamentele asumate la reuniunea de la Geneva, pentru a detensiona situaţia din Ucraina, potrivit unui comunicat al diplomaţiei ruse, informează Agence France Presse.

În cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său american, John Kerry, Lavrov „i-a cerut secretarului de Stat (american) să exercite influenţă asupra Kievului, pentru ca anumite capete înfierbântate să nu provoace un conflict săngeros”, subliniind că Washingtonul trebuie să-i „încurajeze pe liderii ucraineni să-şi îndeplinească cu stricteţe obligaţiile”, indică sursa citată.

De asemenea, potrivit aceluiaşi document, Lavrov a evocat „incapacitatea şi o lipsă de voinţă din partea autorităţilor ucrainene de a pune capăt actelor de violenţă ale formaţiunii naţionaliste Pravîi Sektor”.

UPDATE 19.05 Preşedintele ucrainean demis Viktor Ianukovici a cerut autorităţilor interimare de la Kiev să „îşi retragă imediat toate forţele armate” mobilizate în estul Ucrainei pentru a evita o „baie de sânge”, într-un mesaj citat luni de agenţi RIA Novosti.

„Dată fiind agravarea bruscă a situaţiei din estul Ucrainei, cer ca toate forţele armate ucrainene să se întoarcă la bazele lor (...) şi să fie lansat imediat un dialog de pace cu liderii aleşi de populaţia regiunilor din est. Sunteţi la doi paşi de o baie de sânge (...) Opriţi-vă!”, a avertizat Ianukovici, citat de AFP.

„Nu depăşiţi limitele! Nu executaţi ordine criminale!", a continuat el, adresându-se „militarilor şi membrilor forţelor speciale”.

Ianukovici a fugit în februarie din Ucraina, după ce a fost demis în urma revoltelor naţionale masive, şi s-a refugiat în Rusia. La conducerea Ucrainei este în prezent un guvern interimar, alegerile fiind programate pe 25 mai.


Nici armistiţiul pascal anunţat de Kiev, vineri, nu a putut opri violenţele, iar noaptea de Înviere s-a dovedit a fi una sângeroasă pentru oraşul Slaviansk, după un atac asupra unui punct de control instaurat de separatişti. În noaptea de sâmbătă spre duminică, un schimb de focuri la periferia Slavianskului s-a soldat, potrivit separatiştilor, cu cinci morţi, în timp ce autorităţile au vorbit despre trei morţi.

Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc în prima zi de Paşte cu privire la orchestrarea sângerosului atentat. Autorităţile de la Kremlin şi separatiştii pro-ruşi din Ucraina au acuzat gruparea ultranaţionalistă Sector Dreapta de comiterea violenţelor, în timp ce liderii de la Kiev denunţă o înscenare plănuită de Rusia.

Drept urmare, primarul autoproclamat al oraşului Slaviansk, Viaceslav Ponomarev, a impus duminică o interdicţie de circulaţie între miezul nopţii şi ora 06.00 dimineaţa. 

Separatiştii proruşi de la Slaviansk au cerut Rusiei să le livreze armament şi au ameninţa că-l vor împuşca pe ministrul ucrainean de Interne, care a anunţat că va vizita aceste regiuni, relatează AFP, citată de Mediafax.

„Guvernului lui Vladimir Vladimirovici (Putin) îi cerem ajutorul. Dacă nu ne puteţi trimite forţe de menţinere a păcii, livraţi-ne arme“, a declarat în faţa presei Viaceslav Ponomorev, primarul autoproclamat al acestui oraş încercuit de grupuri de „autoapărare“.

Cu câteva ore mai înainte acesta îi ceruse liderului rus să mobilizeze trupele cu scopul de a „apăra populaţia paşnică“ de forţele ucrainene. Rusia nu a răspuns apelului, după cum a precizat Ponomorev.

Acesta a mai spus că „nu au suficiente arme“, iar militanţii ucraineni au „aviaţie şi blindate“, adăugând că nu are „niciun contact direct“ cu Moscova.

Duminică seara, ministrul Apărării a anunţat că mai mulţi bărbaţi înarmaţi pe motociclete au deschis focul asupra unui punct de control dintre Doneţk şi Slaviansk. Ofiţerii ucraineni au ripostat, rănind unul dintre atacatori. Alţi doi militanţi mascaţi au fost capturaţi de forţele de ordine ucrainene.

Acordul de la Geneva, măr al discordiei 

Şeful diplomaţiei ruse a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că autorităţile de la Kiev „încalcă grav" acordul de la Geneva, care prevede dezarmarea grupărilor armate ilegale şi evacuarea clădirilor ocupate în oraşele ucrainene.

„Nu numai că acordul de la Geneva nu este respectat, ci sunt luate măsuri, în special de către cei care au preluat puterea la Kiev, care îl încalcă grav", a declarat Serghei Lavrov.

Autorităţile de la Kiev „declară deschis că acordul de la Geneva nu se aplică în cazul Maidan pentru că administraţia oraşului Kiev a decis că acest loc poate fi păstrat şi că este legitim. Este pur şi simplu inacceptabil", a explicat el, făcând referire la piaţa Independenţei din capitala ucraineană, simbol al revoluţiei din iarnă.

Serghei Lavrov a afirmat că schimbul de focuri soldat cu victime în dimineaţa zilei de duminică din apropierea oraşului Slaviansk din Ucraina, controlat de separatiştii proruşi, este o crimă şi arată că Kievul nu vrea să-i ţină sub control pe „extremişti“.

Casa Albă i-a cerut Rusiei să se folosească de influenţa pe care Washingtonul consideră că Moscova o are asupra separatiştilor pentru a-i determina să evacueze clădirile ocupate din estul Ucrainei. SUA au avertizat de asemenea cu sancţiuni economice mai dure decât cele deja impuse, în cazul în care Moscova nu va respecta Acordul de la Geneva.

Foştii sovietici, liber la cetăţenia rusă

Ultima mişcare de tip Război Rece, întreprinsă de Kremlin, a avut loc astăzi la Moscova, unde preşedintele  Rusiei a semnat modificările legii acordării cetăţeniei ruse. Astfel, potrivit noului act legislativ, vorbitorii de limbă rusă şi etnicii ruşi de pe întreg spaţiul ex-sovietic au posibilitatea de a primi cetăţenia rusă, fără a locui în ţară.

Potrivit agenţiei Reuters, modificările operate legii privind cetăţenia rusă urmează anexării peninsulei Crimeea de Rusia şi creşterii tensiunilor în estul Ucrainei, zonă în care trăieşte o numeroasă comunitate rusă. Încă de atunci, analiştii internaţionali au atras atenţia asupra discursului lui Putin, care se referea constant la necesitatea protejării populaţiei de limbă rusă din afara graniţelor ţării sale.


Citeşte şi:

FOTO Dovezile care arată legătura dintre „oamenii verzi” din estul Ucrainei şi Rusia

Partea de Est a Ucrainei se află sub controlul unor luptători profesionişti, bine-armaţi şi neidentificaţi, cunoscuţi sub numele de „oamenii verzi”, care alimentează tendinţele separatiste. În ciuda acuzaţiilor lansate de oficialii ucraineni către Moscova, puterea de la Kremlin a negat cu vehemenţă fiecare învinuire potrivit căreia ar fi organizat o invazie secretă a forţelor ruse. O nouă serie de fotografii demonstrează, însă, cu totul altceva.

Ambiţiile imperiale ale Rusiei: cum trece Moscova de la idei la fapte

„După ce se va fi asigurat de participarea Chinei în proiectul Eurasia, Rusia se va concentra pe Europa pentru a distruge Uniunea Europeană, pentru a lipsi SUA de aliaţii europeni din NATO şi pentru a-şi subordona, pe rând, toate statele europene. Cum? Agitând un fruct interzis”, scrie Dan Nicu, specialist în politica statelor din spaţiul ex-sovietic, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Ofensiva ortodoxă a Rusiei 

„Să ne uităm şi dincolo de evenimentele zilei. Câteodată e foarte greu, atât timp cât se acumulează, oră de oră, evenimente grave, legate de ceea ce pare a fi un Al Doilea Război Rece, într-o lume care-şi pierde temeiurile de spiritualitate şi identitate”, scrie Cristian Unteanu, corespondent de presă la Bruxelles, pe blogul său de pe adevarul.ro.

De ce acordul de la Geneva privind Ucraina este o victorie tactică pentru Rusia

În pofida unui acord semnat la Geneva între principalele părţi implicate în conflictul din Ucraina, situaţia rămâne aproape neschimbată. Mai mult chiar, Rusia este cea care a obţinut o victorie, cel puţin tactică, după semnarea documentului, scrie analistul Joerg Forbrig pentru postul CNN.

Atac mortal în Slaviansk, în noaptea de Înviere. Separatiştii proruşi ameninţă că îl vor împuşca pe ministrul ucrainean de Interne

Cinci persoane, dintre care trei militanţi proruşi, au fost ucise duminică dimineaţa într-un atac armat în apropiere de Slaviansk, în estul Ucrainei, a declarat un reprezentant local al separatiştilor pentru jurnalişti, relatează „The Guardian“. Premierul interimar ucrainean Arsenîi Iaţeniuk îl acuză pe preşedintele rus că încearcă să „restabilească Uniunea Sovietică“, în timp ce diplomaţia rusă se arată „indignată“ de atacul comis.

FOTO Reportaj din noaptea de Înviere de la Mariupol: „O să mă rog pentru cei ce şi-au pierdut viaţa atât aici, cât şi la Kiev”

Biserica Sf. Nicolae, Mariupol. E noaptea de Înviere şi cei mai mulţi ucraineni se pregătesc să întâmpine Paştele. În ciuda filtrelor de control ce împânzesc fiecare drum de acces şi a prezenţei masive a forţelor de ordine, bisericile sunt pline, ucrainenii respectând tradiţiile şi obiceiurile pascale şi în acest an.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite