Pasarea unei solniţe de sare într-o cantină: povestea primului focar epidemic din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă formată din peste 40 de oameni de ştiinţă şi doctori a colaborat cu angajaţii unei companii de piese auto pentru a reface lanţul de transmitere a coronavirusului care a determinat primul focar epidemic din Germania.

Echipa a publicat luna trecută un raport al muncii lor de documentare a focarului epidemic izbucnit la sfârşitul lunii ianuarie în Germania pe site-ul canalului de radio NDR.

Un nod de transmitere s-a creat în cantina companiei distribuitoare de piese auto Webasto Group: schimbul banal al unei solniţe de sare a transmis virusul de la pacientul patru la pacientul cinci.

Acesta a fost surprins în înregistrările minuţioase ale interacţiunilor dintre colegi care au declanşat primul focar epidemic din Germania, în landul Bavaria.

incidentul s-a întâmplat în oraşul de 4.000 de locuitori Stockdorf, din apropiere de Munchen, unde îşi are sediul compania distribuitoare de piese auto Webasto Group. O angajată de origine chineză a contractat virusul de la părinţii săi din Wuhan şi l-a transmis în timpul celor câteva zile în care a ţinut traininguri pentru angajaţi. Este considerată pacientul 0 al Germaniei, un mare avantaj în urmărirea cursului unei epidemii.

Persoana care a luat masa la cantină şi a primit solniţa de sare de la un coleg infectat nu a luat contact cu ea. Scena petrecută pe 22 ianuarie este una din alte zeci de incidente banale surprinse de oamenii de ştiinţă în refacerea lanţului de transmitere: în total, 16 muncitori au fost infectaţi.

Vânătoarea realizată de ei a oferit Germaniei timp crucial pentru a-şi face planurile de apărare care au salvat vieţi.

Acest prim focar de transmitere comunitară  s-a declanşat mai devreme în Germania decât în italia, însă diferenţele în ratele de mortalitate dintre cele două ţări sunt mari - unul dintre factori ar putea fi avantajul accesului la pacientul o, dar şi ce s-a întâmplat ulterior.

Germania a lansat o campanie de informare a ministerului sănătăţii şi a iniţiat o strategie guvernamentală de combaterea a răspândirii virusului concentrată pe testarea în masă. 2.100 de oameni au murit în Germania, faţă de peste 17.600 în Italia.

„Am învăţat că trebuie să refacem meticulos lanţurile de transmitere pentru a le întrerupe”, a spus Clemens Wendtner, doctorul care a îngrijit primii pacienţi din Munchen.

Împreună cu oameni de ştiinţă de top din Germania doctorii au dat de capăt focarului epidemic şi au consiliat administraţia landului Bavaria în legătură cu răspunsul la epidemie. De altfel, este landul german închis primul. Carantina naţională s-a instituit pe 22 martie, aproximativ o săptămână mai târziu.

Christian Drosten, virusolog de top de la spitalul Charite din Berlin a spus că reacţia Germaniei a fost mai eficientă şi datorită acestui focar identificat timpuriu: „Deoarece am avut acest grup clar chiar de la început...ne-am dat repede seama că o acţiune în forţă poate împiedica transmiterea”.

Expertul a făcut parte din echipa de peste 40 de oameni de ştiinţă care a publicat la sfârşitul lunii trecută documentarea lanţului de transmitere - aceasta urmează a fi revizuită de experţi.

 

Jurnalele electronice

Pe 27 ianuarie, Holger Engelmann, directorul executiv al Webasto, a anunţat autorităţile că unul dintre angajaţii săi a fost depistat pozitiv. Este vorba de o femeie venită de la sediul din Shanghai care a ţinut traininguri timp de mai multe zile şi a participat la şedinţe ale companiei.

Părinţii săi din Wuhan au vizitat-o înainte să plece la Stockdorf, pe 19 ianuarie. A avut simptome pe tot timpul şederii aici: dureri de spate şi în piept, ca şi o stare de oboseală.

A făcut febră la zborul de întoarcere în China,  a fost depistată pozitiv şi spitalizată. Părinţii săi au fost şi ei confirmaţi cu coronavirus. Le-a comunicat managerilor săi că e pozitivă şi aceştia au anunţat în Germania.

Directorul executiv al companiei de piese auto a format imediat o celulă de criză care a alertat autorităţile medicale şi a început să identifice angajaţii care au intrat în contact cu colega lor din China.

CEO-ul companiei a dat mâna cu ea cu câteva zile înainte să fie anunţat că e infectată, a declarat acesta pentru Reuters. O cunoaşte personal, fiind o angajată veche din echipa de management. Păstrarea anonimităţii femeii şi a angajaţilor care au interacţionat cu ea a ajutat la obţinerea cooperării din partea personalului, dovedindu-se un aspect important în eforturile de combatere a transmiterii virusului.

Sarcina a fost mult uşurată de calendarele electronice ale muncitorilor - în multe cazuri acestea au fost suficiente pentru a-i ghida pe doctori.

„Am fost norocoşi. Am obţinut de la personal toate informaţiile necesare reconstruirii lanţului de transmitere”, a spus Wendtner, doctorul care a tratat angajaţii infectaţi. 

Pacientul 1, prima persoană din Germania care a contractat virusul de la femeia din China, a stat lângă ea la o şedinţă care a avut loc pe 20 ianuarie într-o încăpere de mici dimensiuni, se arată în raportul oamenilor de ştiinţă.

Acolo unde datele din calendarele electronice au fost incomplete, aceştia au apelat la secvenţierea genoamelor virusului, pentru a trasa o hartă a răspândirii pe baza codurilor genetice ale virusului la pacienţi diferiţi.

Urmând traseele transmiterii, oamenii de ştiinţă au descoperit că pacientul 4 a avut mai multe interacţiuni cu femeia din Shanghai anterior întâlnirii din cantină unde s-a întors către un coleg pasându-i sarea. În urma acestui contact banal colegul a devenit pacientul 5.

Pe 28 ianuarie, Webasto şi-a închis temporar sediul din Stockdorf. Între 27 ianuarie şi 11 februarie, au fost confirmate 16 cazuri în cadrul focarului epidemic din Munchen. Toţi au fost internaţi pentru monitorizare şi pentru ca oamenii de ştiinţă să afle mai multe despre boală.

Landul Bavaria s-a închis la mijlocul lui martie, fiind primul care ia o asemenea măsură în Germania.

Ce a învăţat Germania din experienţa focarului din Munchen

Germania nu a învins epidemia, nu se află la capătul luptei, însă rata sa de mortalitate, de 1.9%, este cea mai mică dintre ţările afectate, cu un număr foarte mare de cazuri, şi mai ales cu Italia, care are o mortalitate raportată la cazurile de coronavirus de 12.6%.

Totuşi numărul deceselor va mai creşte în Germania, spune preşedintele Institutului pentru Boli Infecţioase Robert Koch.

Aceste diferenţe se explică şi prin faptul că în Germania s-a efectuat şi un număr mare de teste, peste 1.3 milioane, faţă de peste 807.000 ale Italiei care s-a concentrat pe cazurile simptomatice clare.

Germania a folosit timpul câştigat datorită experienţei cu focarul din Munchen pentru a-şi dubla  numărul de paturi de terapie intensivă de la circa 28.000, deşi avea oricum cea mai mare capacitate pentru îngrijire intensivă din Europa.

Totuşi există cel mai negru scenariu şi în cazul Germaniei dacă sunt relaxate restricţiile, în pofida testării masive. Strategia este una de „lovitură şi dans”: măsuri agresive rapide timp de câteva săptămâni urmate de dansul reglării lor fine în funcţie de ritmul transmiterii viruslui.

Un scenariu transmis de Ministerul de Interne guvernului arată că apelul la dispozitive de localizare şi baze de date este inevitabil, chiar şi într-o ţară care nu se împacă bine cu asemenea măsuri. Un alt plan propune depistarea rapidă a lanţurilor de transmitere, purtarea obligatorie a măştilor în public şi limitarea adunărilor publice pentru o întoarcere controlată la viaţa normală. Guvernul susţine dezvoltarea unei aplicaţii pentru identificarea cazurilor de infecţie.

Germania îşi va revizui măsurile de carantină naţională după Paşte. Pentru distribuitorul de piese auto criza s-a încheiat: el şi-a reluat activitatea. Toţi cei 16 angajaţi care au contractat virusul şi-au revenit.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite