Paşapoartele COVID, o măsură bună la prima vedere. Ce riscuri există: „Crucial este cum şi unde vor fi folosite”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Pixabay
FOTO Pixabay

În timp ce guvernele lumii dezbat introducerea unui paşaport special pentru cei care s-au vaccinat anti-COVID-19 ori s-au vindecat recent de această boală, mai mulţi specialişti susţin că măsura pare una bună la prima vedere, dar există pericolul să ducă la inegalităţi în rândul oamenilor, în cazul în care ea nu este aplicată corect.

O analiză a Royal Society, citată de Libertatea, arată că paşapoartele COVID ar putea funcţiona, însă doar dacă îndeplinesc cel puţin 12 criterii importante, printre care: să fie clar definite pentru a nu discrimina unele categorii de persoane, să protejeze datele personale, să fie accesibile ca preţ, iar utilitatea lor să fie foarte bine înţeleasă de posesorii lor. 

Marea Britanie testează în următoarele câteva săptămâni eficienţa paşapoartelor, folosite pentru a permite accesul la evenimente cu o audienţă mare, precum cele de pe stadioane sau din cluburi de noapte. De aceste certificate vor beneficia oamenii care au fost vaccinaţi, cei care au un test negativ recent sau cei care s-au vindecat după infectarea cu COVID în ultimele şase luni.

„Folosite împreună cu alte măsuri, precum distanţarea socială şi testarea, paşapoartele COVID pot oferi o siguranţă suplimentară la evenimentele mari”, spune într-un editorial pentru The Guardian Melinda Mills, sociolog, profesor şi directorul departamentului de sociologie la Universitatea Oxford şi membră a The Royal Society, academia de ştiinţe a Marii Britanii. 

„Crucial este cum şi unde vor fi folosite aceste paşapoarte”, punctează specialista. Mills este şi membră a SAGE (Scientific Advisory Group for Emergencies), un grup de experţi care oferă sfaturi şi recomandări autorităţilor britanice în timpul urgenţelor, aşa cum este pandemia de COVID-19.

Danemarca, prima ţară din UE care a introdus paşaportul COVID

Danemarca este prima ţară din Uniunea Europeană care a introdus paşaportul COVID. Israel are „certificat verde” pentru cei care au fost vaccinaţi anti-COVID ori s-au vindecat, pentru a intra în hoteluri, teatre sau săli de sport, iar Estonia vrea să implementeze până la sfârşitul lunii un sistem digital baza pe coduri QR unice prin care cetăţenii dovedesc că s-au imunizat. Separat de planurile guvernelor, Comisia Europeană lucrează în prezent la propriul certificat digital verde, pentru a permite circulaţia liberă în interiorul UE. Parlamentul European vrea să adopte noul document până în iunie.

Vaccinarea e privită ca pe o alegere personală dacă prezentarea unui certificat de imunizare devine condiţie pentru desfăşurarea unor activităţi neesenţiale, mai puţin importante, însă dacă este impusă pentru acţiuni de bază, de zi cu zi, va fi privită ca o obligaţie, explică Stephen Reicher, profesor de psihologie la Universitatea Saint Andrews şi membru SAGE.

Nevaccinaţii se pot simţi excluşi din societate, spun psihologii 

Odată ce oamenii vor percepe vaccinarea ca pe o obligaţie pentru activităţi sociale de zi cu zi, precum mersul la muncă sau la bar, două lucruri se întâmplă: cei care nu sunt vaccinaţi sunt excluşi din societate, iar ameninţarea excluderii din societate o vor interpreta ca pe o metodă de a fi controlaţi şi de a fi forţaţi să se imunizeze.

În acest fel, vaccinarea nu va mai fi ceva făcut cu şi pentru oameni, ci ceva impus de de autorităţi, iar asta va genera furie şi o nevoie acută a oamenilor de a-şi restabili autonomia prin refuzarea vaccinării, subliniază psihologul în The Guardian, potrivit Libertatea. 

În Marea Britanie, certificatele COVID nu vor fi impuse pentru activităţile şi serviciile esenţiale, precum accesul în supermarket sau în mijloacele de transport în comun, au dat asigurări autorităţile, dar ar putea fi obligatorii pentru spaţiile aglomerate neesenţiale, precum barurile şi restaurantele. Mai sunt încă mulţi paşi de făcut până va fi decis ceva clar.

„E important ca autorităţile să se asigure că nu vor adânci inegalităţile sociale prin introducerea acestor paşapoarte COVID şi că ele nu vor produce discriminări faţă de cei care au dubii legate de vaccinare. Mai sunt întrebări legate de tehnologia folosită la aceste certificate, de protecţia datelor, de materialul din care vor fi făcute. Sunt întrebări care necesită maximă atenţie”, arată şi sociologa Melinda Mills.

Ce face România 

Autorităţile din România nu au luat vreo decizie referitoarea la impunerea paşaportului de vaccinare pentru călătorii sau pentru desfăşurarea unor activităţi. Vicepremierul Dan Barna a spus însă recent la Digi24 că se ia în calcul adoptarea unui astfel de document, dar nu va fi unul formal, ci doar un certificat care să facă dovada că persoana care îl deţine „este sigură din punctul de vedere al riscului de a purta în mod activ boala”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat recent că nu susţine introducerea paşapoartelor COVID pentru intrarea şi ieşirea din ţară pe motiv că nu sunt date care să garanteze că vaccinurile previn transmiterea virusului. Instituţia mai invocă şi existenţa unor probleme legate de discriminarea împotriva persoanelor care nu se pot vaccina dintr-un motiv sau altul. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite