Partidul Socialist, marele învins al municipalelor din Franţa. Jean-Marc Ayrault: Responsabilitatea rezultatelor proaste este colectivă

Partidul
Socialist, marele învins al municipalelor din Franţa. Jean-Marc Ayrault: Responsabilitatea
rezultatelor proaste este colectivă

Prim-ministrul Jean-Marc Ayrault susţine că responsabilitatea pentru rezultatele proaste ale socialiştilor este colectivă. FOTO: Reuters

Partidul Socialist din Franţa a înregistrat duminică un eşec dur în urma celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor municipale din Hexagon, potrivit estimărilor prezentate de „Le Monde”, ediţia electronică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit primelor estimări Ipsos-Steria realizate pentru „Le Monde” şi „France Télévisions”, mai multe oraşe mari vor fi administrate de reprezentanţii Uniunii Pentru o Mişcare Populară. Între acestea putem aminti Ajaccio, Amiens, Angers, Anglet, Caen, Pau, Reims, Saint-Etienne, Toulouse, Roubaix şi Quimper la care sunt adăugate localităţile păstrate precum Perpignan şi Nîmes.

Probabil imaginea simbolică a victoriei UMP în aceste alegeri va fi reprezentată de reuşita lui Emile-Roger Lombertie de a câştiga primăria din Limoges, localitate administrată de stânga din 1912.

Socialiştii au reuşit să schimbe primarii dreptei în oraşele Avignon, Douai, Verdun şi Vire. În schimb, Primăriile din Grenoble şi Montpellier au fost pierdute de socialiştii. Ecologistul Eric Piolle va administra Grenoble, în timp ce disidentul de stânga Philippe Saurel va fi primarul Montpellier-ului.

Potrivit estimărilor stânga va pierde aproximativ 155 de municipii cu peste 9.000 de locuitori. Ministrul de Interne, Manuel Valls, a declarat că Frontul Naţional are şansa să obşină victoria în 14 sau 15 municipii cu populaţia mai

Frontul Naţional a reuşit câştigarea a câştigat alegerile în cel puţin trei oraşe: Béziers, Beaucaire, Fréjus şi Hayange.

Una din puţinele reuşite ale socialiştilor în aceste municipale este victoria lui Anne Hidalgo în Paris, aceasta devenind prima femeie care va conduce capitala Franţei, potrivit unei estimări realizate de institutele Ifop şi Sas pentru canalul „i-Télé”

Anne Hidalgo, persoană din anturajul primarului socialist în exerciţiu, Bertrand Delanoë, a învins-o pe adversara sa de dreapta din cadrul UMP, Nathalie Kosciusko-Morizet,  candidată care s-a clasat pe primul loc după primul tur desfăşurat pe 23 martie..

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a afirmat că declinul înregistrat de socialişti, aflaţi la putere, este un eşec pentru guvern şi a promis că acest „mesaj clar” va fi „înţeles pe deplin”.

Aceste alegeri „au fost marcate de reorientarea semnificativă a celor care ne-au acordat încredere în mai şi iunie 2012” a adăugat liderul de la Matignon subliniind că responsabilitatea rezultatelor proaste „este colectivă” şi că îşi asumă partea sa.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: