Parlamentul ungar a aprobat oferta de finanţare a Rusiei pentru construirea a două noi reactoare nucleare la Paks

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul Ungariei a votat luni în favoarea unui împrumut din partea Rusiei, de circa 10 miliarde de euro, pentru modernizarea sectorului nuclear ungar, după ce în ianuarie Vladimir Putin şi Viktor Orban au semnat un acord în acest sens, relatează publicaţia „The Wall Street Journal”.

Astfel, compania de energie nucleară rusă Rosatom are în vedere construirea a încă două reactoare nuclare la centrala din Paks, aflată la aproximativ 100 de kilometri de Budapesta. Potrivit oficialilor, noua investiţie ar urma să dubleze capacitatea centralei în furnizarea energiei electrice. Pentru demararea acestei construcţii era necesar votul parlamentului.

La Paks funcţionează în prezent patru reactoare nucleare de tip VVER, construite de ruşi în anii 1980.

Proiectul, pe lângă faptul că nu a fost aprobat de către Uniunea Europeană, este aspru criticat de partidele de opoziţie din Ungaria, care menţionează că tot acest demers nu va face nimic altceva decât să crescă dependenţa energetică a Budapestei faţă de Rusia şi să mărească în acelaşi timp datoria publică a ţării.

Comisia Europeană a deschis în acest an şi o anchetă asupra compatibilităţii pe care o are proiectul de modernizare a centralei nucleare de la Paks cu normele Uniunii Europene.

„În prezent, autorităţile europene abilitate poartă discuţii cu partea maghiară pentru a stabili modul de aplicare a acestui proiect, iar dacă este necesar şi pentru a găsi soluţii adecvate”, a fost răspunsul Comisiei Europene pentru publicaţia „The Wall Street Journal”.

De asemenea, un purtător de cuvânt al Comisiei a precizat că organismul european a oferit o părere asupra proiectului, însă momentan nu l-a aprobat.

Conform acordului, firma rusă Rosatom va construi încă două reactoare nucleare cu o capacitate de 2.200 de megawaţi. Ungaria va trebui să ramburseze acest împrumut până în anul 2035, cu o dobandă variabilă de până la 4,95%.

Bernadett Szel, un deputat din cadrul partidului verde (LPM), a declarat că premierul Ungariei, Viktor Orban, nu face nimic altceva decât să vândă suveranitatea ţării.

„Viktor Orban vinde practic Ungaria ruşilor”, a spus Bernadett Szel pentru postul naţional de ştiri MTI.

În ianuarie, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a primit la Moscova pe premierul Ungariei pentru semnarea acordului de construcţie.


Citeşte şi

Rusia va acorda Ungariei un credit de 10 miliarde de euro pentru construirea a două reactoare nucleare

Rusia şi Ungaria au încheiat un acord interstatal de colaborare în sfera folosirii energiei nucleare în scopuri paşnice, care prevede construirea a două noi reactoare la centrala nucleară Paksi. Acordul a fost semnat, ieri,  după negocierile dintre preşedintele rus, Vladimir Putin, şi premierul ungar, Viktor Orban.

Rusia ar putea construi opt reactoare nucleare pentru Iran

Rusia a anunţat că ar putea semna în până la sfârşitul acestui an un contract cu Iranul privind construirea a două noi unităţi la centrala nucleară de la Bushehr, în cadrul unui acord mai amplu care prevede construirea a opt reactoare nucleare pentru Iran, a declarat joi, pentru Reuters, o sursă din apropierea negocierilor.

Tragedia de la Cernobîl, o manipulare sovietică. Muşamalizarea bilanţului celui mai mare dezastru nuclear din istorie

Pe 26 aprilie se împlinesc 28 de ani de la „Catastrofa Cernobîl”. Specialiştii au etichetat-o drept cel mai mare dezastru nuclear din istoria omenirii, iar cercetările au conchis că a produs o cantitate de radiaţii de 100 de ori mai mare decât cea cumulată a bombelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki. Consecinţele reale asupra milioanelor de oameni afectaţi nu sunt cunoscute cu precizie nici până astăzi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite