Parlamentul din Ucraina a adoptat legea privind amnistierea manifestanţilor arestaţi. Opoziţia este nemulţumită de actul normativ

Parlamentul din Ucraina a adoptat legea privind amnistierea manifestanţilor arestaţi. Opoziţia este nemulţumită de actul normativ

Opoziţia este nemulţumită de prevederile actului normativ adoptat. FOTO: Reuters

Parlamentul ucrainean a adoptat miercuri legea privind amnistierea manifestanţilor arestaţi în urma confruntărilor cu forţele de ordine, opoziţia luând decizia de a se abţine de la vot din cauza prevederilor acesteia, informează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Legea a fost sprijinită de partidul din care provine preşedintele în funcţie, Viktor Ianukovici, în timp ce opoziţia a ales să se abţină de la vot, obiectând asupra condiţiilor impuse pentru eliberarea manifestanţilor arestaţi.

După mai multe ore de negocieri tensionate, textul a fost aprobat de 232 de deputaţi din cei 416 prezenţi.

„Parlamentul ucrainean a adoptat, de fapt, o lege despre ostatici. Astfel, puterea a recunoscut că ia ostatici, ca un adevărat terorist, pentru ca mai apoi să iniţieze negocieri pentru eliberarea acestor ostatici”, a declarat Oleg Tiagnibok, liderul partidului naţionalist de opoziţie Svoboda.

Vitali Kliciko a fost de părere că adoptarea acestei legi va „tensiona şi mai mult situaţia în societate”.

Conform legii adoptate, manifestanţii proeuropeni arestaţi vor fi eliberaţi a următoarele 15 zile, însă numai în urma părăsirii clădirilor ocupate de manifestanţii pro-europeni

Anterior, Catherine Ashton, lidera diplomaţiei europene, a declarat că este „şocată” de violenţa din capitala Ucrainei, dar şi din alte părţi ale ţării.

Pentru a încerca sa mai detensioneze din situaţia de fapt, Parlamentul ucrainean a decis marţi să abroge legea privind protestele publice, act normativ care a nemulţumit protestatarii. De asemenea, prim-ministrul Mykola Azarov  şi cabinetul său şi-au depus demisiile. 

Ştiri pe aceeaşi temă:

EXCLUSIV VIDEO O noapte în tabăra revoluţionarilor din Cernăuţi. Ce vor, cu adevărat, românii şi ucrainenii

Un jurnalist „Adevărul” a trăit o zi şi o noapte în tabăra protestatarilor care, de vineri, au început revoluţia anti-Ianukovici, la Cernăuţi. Bâtele, centrul de comandă din sediul ocupat al Administraţiei Regionale, redacţia improvizată, punctul de prim-ajutor, zidul din saci de gheaţă şi altarul aşteaptă parcă, dintr-o clipă în alta, marea bătălie pentru independenţă.

Adevărul Live cu MRU şi Răzvan Theodorescu, despre protestele din Ucraina. „Este un teritoriu de cel mai mare interes pentru România”

Jurnalistul „Adevărul” Cristian Unteanu a discutat cu fostul premier şi ministru de Externe Mihai Răzvan Ungureanu şi cu academicianul Răzvan Theodorescu despre protestele din Ucraina, care continuă fără întrerupere de două luni.

Protestele din Ucraina şi impactul asupra sistemului european de securitate

Escaladarea manifestaţiilor anti-guvernamentale din Ucraina şi acutizarea situaţiei politice interne fac ca zona de la graniţa structurii euro-atlantice de securitate să devină extrem de instabilă. Problemele ce decurg din situaţia internă tensionată a Ucrainei sunt multiple, atât pentru securitatea europeană, cât şi pentru economia europeană şi ramurile sale adiacente.

Ianukovici a acceptat demisia lui Azarov de la şefia Guvernului ucrainean. Bucurie în rândul protestatarilor din stradă

Preşedintele Viktor Ianukovici a acceptat demisia lui Mikola Azarov din funcţia de premier. Potrivit site-ului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, guvernul lui Azarov îşi va îndeplini atribuţiile în forma actuală până la numirea unui nou premier, informează „The Kyiv Post”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările