Parlamentul Marii Britanii a adoptat un amendament care îngreunează retragerea ţării din UE fără un acord de Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlemntul Marii Britanii
Parlemntul Marii Britanii

În Marea Britanie, parlamentarii care se opun ieşirii ţării din Uniunea Europeană fără un acord de Brexit au aprobat măsuri care îngreunează retragerea fără un acord.

Parlamentarii au votat în majoritate pentru un amendament care limitează cheltuielile ţării pentru pregătirile de retragere fără un acord, acestea putând fi făcute numai cu mandat special de la Parlamentul Marii Britanii. 

Este o victorie importantă pentru cei care se opun unui Brexit fără acord, subliniază corespondenţii BBC.

Guvernul prim-ministrului britanic Theresa May a suferit o înfrângere marţi în parlament, când parlamentarii care se opun ieşirii din Uniunea Europeană fără un acord au câştigat un vot şi au creat un nou obstacol în calea unui Brexit fără un acord, informează Reuters.

Această înfrângere (303 la 297 de voturi) înseamnă că guvernul are nevoie de aprobarea parlamentară explicită pentru ca ţara să părăsească UE fără un acord înainte de a putea utiliza anumite competenţe legate de regimul fiscal. Biroul lui May a minimalizat mai devreme impactul tehnic al înfrângerii.

Înfrângerea scoate în evidenţă poziţia slabă a lui May ca lider al unui guvern minoritar, un partid divizat şi un parlament critic cu doar câteva zile înainte ca ea să obţină un vot decisiv pentru aprobarea acordului privind Brexitul pe care l-a negociat cu UE.

"Acest vot este un pas important pentru a preveni un Brexit fără acord. El arată că nu există majoritate în Parlament, Cabinet sau în ţară pentru a ieşi din UE fără un acord", a declarat liderul opoziţiei, Jeremy Corbyn.

Vorbind înainte de vot, ministrul Trezoreriei, Robert Jenrick, a declarat că singurul impact ar fi să facă ţara "oarecum mai puţin pregătită" pentru un rezultat fără un acord.

La mai puţin de trei luni până când Marea Britanie părăseşte UE, May se luptă să obţină aprobarea pentru acordul ei asupra Brexitului.

Susţinătorii apartenenţei la UE şi-au stabilit strategia pentru organizarea unui al doilea referendum

Susţinătorii apartenenţei Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Uniunea Europeană şi-au stabilit strategia prin care parlamentul de la Londra poate forţa guvernul să solicite un nou referendum asupra Brexit-ului, susţinând că încă este timp pentru organizarea unei noi consultări a electoratului britanic, informează miercuri Reuters.

Viitorul Brexit-ului rămâne incert - existând scenarii mergând de la o ieşire dezordonată a britanicilor din UE până la desfăşurarea unui nou referendum - întrucât este de aşteptat ca pe 15 ianuarie parlamentarii britanici să respingă acordul convenit de premierul Theresa May şi liderii Celor 27 în luna noiembrie.

Theresa May a respins constant ideea organizării unui al doilea referendum privind oportunitatea rămânerii ţării sale în blocul comunitar, dar gruparea People's Vote a câştigat un sprijin tot mai mare în legislativul britanic.

Dacă acordul va fi respins de parlamentarii britanici săptămâna viitoare, atunci în termen de 21 de zile executivul condus de Theresa May va trebui să anunţe, într-o moţiune parlamentară, în ce mod va proceda.

Gruparea The People's Vote a declarat într-un raport că parlamentarii vor trebui să amendeze moţiunea respectivă prin solicitarea organizării unui nou referendum. Acest lucru ar urma să se întâmple la jumătatea lunii februarie.

În acel caz, Regatul Unit ar fi nevoit să ceară o amânare a calendarului său pentru ieşirea din UE, pentru a oferi timp suficient pentru campania noului referendum, ceea ce poate dura patru luni.

„Nimeni nu a înaintat o propunere care ar putea asigura o majoritate în actualele circumstanţe. Realitatea crudă este că o asemenea propunere nu există. Credem că singura cale credibilă aflată în faţa parlamentarilor este de a ne reîntoarce la electorat pentru această decizie“, se arată în raportul grupării The People's Vote.

Amânarea datei ieşirii efective a Regatului Unit din UE după 29 martie va presupune acordul unanim al şefilor de stat sau de guvern din UE, în Consiliul European.

Pierderi de 1000 de miliarde de dolari din cauza incertitudinilor

Bănci, asigurători şi companii financiare intenţionează să transfere active în valoare de 1.000 de miliarde de dolari din Marea Britanie către restul Europei, pe măsură ce incertitudinile legate de Brexit capătă amploare, arată un studiu realizat de EY, citat de Bloomberg.

Firma de consultanţă afirmă că valoarea poate fi mai mare, pentru că multe firme nu au declarat în mod public valoarea transferului de active.

Potrivit estimării unui alt grup, până la 800 de miliarde de euro de active bilanţiere s-ar putea muta doar în Frankfurt.

EY spune că estimarea sa "conservatoare" se bazează pe declaraţiile a 20 de companii care au anunţat transferuri de active din Londra.

Mai mult de 7.000 de locuri de muncă s-ar putea reloca din Londra în curând, apreciază EY, deşi companiile încearcă să angajeze la nivel local din cauza costurilor de mutare a personalului.

La Paris, Frankfurt, Dublin şi alte oraşe din Uniunea Europeană sunt adăugate aproximativ 2.000 de noi posturi de către firmele financiare care până în prezent au deplasat din Londra numai personal esenţial, potrivit raportului.

De la finele anului trecut băncile mari au început să crească numărul personalului care se mută la Frankfurt, autorităţile de reglementare solicitând ca cea mai mare parte a personalului şi resursele IT să se afle în zona euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite