Parlamentul german a votat pentru amendarea reţelelor sociale care nu înlătură postările ce incită la ură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul german a aprobat vineri actul normativ care prevede amendarea reţelelor sociale cu până la 50 de milioane de euro în cazul în care nu şterg în termen de 24 de ore postările care incită la ură, relatează agenţiile internaţionale de presă. Totodată, noile măsuri ar urma să reducă numărul postărilor de ştiri false.

Germania dispune de unele dintre cele mai aspre legi din lume împotriva defăimării, a incitării publice la săvârşirea de infracţiuni şi ameninţării cu violenţa, fiind prevăzute pedepse cu închisoarea pentru negarea Holocaustului sau instigare la ură împotriva minorităţilor.

Dar chiar şi aşa, numai câteva cazuri semnalate online sunt urmărite penal.

Conform legii adoptate vineri de Bundestag, companiile de social media, cum ar fi Facebook, Twitter sau YouTube, vor avea la dispoziţie 24 de ore pentru a înlătura postările care încalcă legislaţia germană şi care sunt raportate de alţi utilizatori. 

În cazurile ambigue, reţelele vor avea la dispoziţie şapte zile pentru a rezolva situaţia, notează Deutsche Welle. Cert este că dacă nu se vor conforma, vor fi pasibile de amenzi până la 50 de milioane de euro.

Proiectul de lege a trecut cu voturile coaliţiei de guvernare CDU-SPD (Uniunea Creştin-Democrată - Partidul Social-Democrat). Partidul Stângii a votat împotrivă, în timp ce Verzii s-au abţinut.

Legea a stârnit controverse aprinse, unii acuzând că implementarea unor astfel de măsuri ar limita libertatea de exprimare.

De cealaltă parte ministrul Justiţiei, social-democratul Heiko Maas, a afirmat că noul act normativ nu limitează libertatea de exprimare, ci reprezintă o precondiţie a acesteia.

În plus, legea prevede crearea unei instituţii independente de control căreia i se pot adresa companii ca Facebook pentru a-i cere opinia în cazul în care situaţia este interpretabilă. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite