Parlamentul Finlandei şi cel al Suediei examinează candidaturile în vederea aderării la NATO

Parlamentul Finlandei şi cel al Suediei examinează candidaturile în vederea aderării la NATO

FOTO Shutterstock

Parlamentele finlandez şi suedez examinează luni candidaturile celor două ţări nordice în vederea unei aderarări la NATO, iar în ambele Legislative există majorităţi în favoarea unei aderări, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Eduskunta - Parlamentul finlandez - a început luni o sesiune-maraton de examinare a candidaturii, prezentată în mod oficial duminică de către Guvern, în vederea unui vot care urmează să aibă loc cel mai devreme marţi.
 
Potrivit presei finlandeze, cel puţin 85% dintre cei 200 de aleşi urmează să voteze în favoarea canddaturii la aderarea la NATO.
 
Finlanda şi-a anunţat duminică candidtura ”istorică” la aderarea la NATO, o consecinţă directă a invaziei ruse a Ucrainei.
 
Suedia este pe cale să-i urmeze exemplul, în urma unei unde verzi a partidului aflat la putere.
 
”Singura ţară care ameninţă securitatea europeană şi care poartă în mod deschis un război de agresiune este Rusia”, a declarat luni premierul finlandez Sanna Marin în deschiderea dezbaterii în Parlament.
 
”Mediul nostru de securitate s-a schimbat în mod fundamental”, a subliniat ea.
 
Din cauza numărului mare al intervenţiilor prevăzute în hemiciclu - peste 150 -, votul nu poate avea loc luni, a avertizat preşedintele Parlamentului, Matti Vanhanen.
 
Parlamentul suedez se reuneşte, începând de la ora locală 10.30 (11.30, ora României), în care premierul social-democrat Magdalena Andersson susţine o alocuţione, urmată de liderii partidelor parlamentare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările