Parlamentul European vrea revizuirea tratatelor Uniunii. Ce modificări urmează

Parlamentul European vrea revizuirea tratatelor Uniunii. Ce modificări urmează

Foto: Shutterstock

Parlamentul European le-a cerut statelor membre UE să convoace o convenţie pentru reformarea tratatelor europene.

Ştiri pe aceeaşi temă

Eurodeputaţii au adoptat o rezoluţie care urmăreşte consolidarea capacităţii de acţiune a UE. Actul a fost adoptat cu 355 de voturi pentru, 154, împotrivă şi 48  de abţineri, şi conţine precizări referitoare la articolele din tratate pe care le doresc revizuite, informează Agerpres.
 
Aceştia doresc revizuirea procedurilor de vot sau „adaptarea competenţelor atribuite UE” în domenii precum sănătatea, energia, apărarea şi politicile economice şi sociale. Europarlamentarii mai cer consolidarea articolului prin care pot fi disciplinate acele state membre acuzate că încalcă valorile europene şi acordarea de puteri sporite Parlamentului European pentru a negocia bugetul UE. De asemenea, acesta să primească drepturi de iniţiativă, modificare şi derogare legislativă.
 
În urma adoptării rezoluţiei, statele membre urmează să decidă prin majoritate calificată dacă lansează convenţia pentru reforma tratatelor.
 
Într-un raport separat, eurodeputaţii au cerut revizuirea tratatelor UE pentru a acorda Parlamentului European „dreptul general şi direct de a iniţia legislaţie”, invocând că PE este „unica instituţie a Uniunii aleasă prin sufragiu direct” şi o „instituţie care reprezintă vocea cetăţenilor în procesul decizional al Uniunii”.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările