Parlamentul European îi ridică imunitatea lui Jean-Marie Le Pen în urma unor declaraţii rasiste

Parlamentul European îi ridică imunitatea
lui Jean-Marie Le Pen în urma unor declaraţii rasiste

Jean-Marie Le Pen FOTO AFP

Parlamentul European (PE) i-a ridicat marţi imunitatea parlamentarului Jean-Marie Le Pen, la solicitarea justiţiei franceze, care vrea să-l ancheteze pentru incitare la ură rasială, după ce a făcut declaraţii cu privire la mai mulţi artişti, inclusiv Patrick Bruel, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Eurodeputaţii au apreciat că faptele incriminate nu au vreo legătură cu activitatea parlamentară a fondatorului şi fostului preşedinte al Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) şi nici nu ţin de o voinţă de a-l împiedica să-şi exercite mandatul.

Într-o înregistrare video postată în 2014 pe site-ul partidului de extremă dreapta, Jean-Marie Le Pen i-a atacat pe artişti care-i criticau formaţiunea, şi anume Patrick Bruel, Madonna şi Yannick Noah. „Vom face un cuptor data viitoare“, afirma el.

Aceste declaraţii şi asocierea lor cu numele lui Patrick Bruel - care este evreu - au provocat un val de indignare în rândul clasei politice şi a obligat-o pe Marine Le Pen, actuala preşedintă a FN, să se delimiteze de tatăl ei.

Este pentru a patra oară când îi este ridicată imunitatea în PE lui Jean-Marie Le Pen, în vârstă de 88 de ani. El este eurodeputat fără întrerupere din 1984 şi până în prezent.

Imunitatea i-a fost ridicată la solicitarea Franţei, în decembrie 1989, după ce a declarat despre Michel Durafour, la acea vreme ministru al Muncii „crematoriul Durafour“, dar şi în 1990 în urma unor declaraţii despre „internaţionala evreiască“.

Jean-Marie Le Pen şi-a mai peirdut imunitatea, în 1998, la solicitarea Germaniei, după ce a catalogat camerele de gazare naziste drept un „detaliu al istoriei celui de-al Doilea Război Mondial“, într-un discurs pe care l-a susţinut la Munchen.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările