Parlamentul European ridică imunitatea a trei eurodeputaţi separatişti catalani, inclusiv lui Carles Puigdemont. Reacţia Madridului

Parlamentul European ridică imunitatea a trei eurodeputaţi separatişti catalani, inclusiv lui Carles
Puigdemont. Reacţia Madridului

Carles Puigdemont FOTO EPA-EFE

Parlamentul European (PE) a ridicat marţi, prin vot, imunitatea a trei eurodeputaţi separatişti catalani, între care şi fostul preşedinte al acestei regiuni spaniole Carles Puigdemont, cerute de Spania în urma secesiunii eşuate a Cataloniei din 2017, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fostul preşedinte separatist al Cataloniei a fugit în Belgia după ce a fost acuzat de „răzvrătire” şi „deturnare de fonduri publice”, iar pe numele său a fost emis un mandat spaniol de arestare.

El a fugit în Belgia pentru a se sustrage justiţiei spaniole, care-l acuză în legătură cu secesiunea eşuată a regiunii spanole în 2017.

Ridicarea imunităţii a fost adoptată cu 400 de voturi la 248 şi 45 de abţineri, în urma unui vot cu buletine secrete, care a început luni seara, precizează PE.

Guvernul spaniol şi-a exprimat satisfacţia faţă de votul Parlamentului European.

Votul PE „transmite un triplu mesaj”, apreciază ministrul spaniol de Externe Arancha González Laya, iar unul dintre ele este că „problemele Cataloniei se rezolvă în Spania, nu în Europa”.

„Aceasta este linia pe care a adoptat-o Guvernul spaniol, aceea de a întinde mâna forţelor publice catalane în vederea găsirii unei soluţii prin dialog şi negociere”, subliniază ea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările