Parlamentul European refuză să cedeze şantajului Ungariei şi Poloniei privind condiţionarea fondurilor UE de respectarea statului de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European nu va face „nicio concesie“ în privinţa condiţionării fondurilor UE de respectarea statului de drept în faţa Ungariei şi Poloniei, care şi-au folosit dreptul de veto pentru a bloca bugetul multianual al UE şi planul de relansare, au anunţat miercuri preşedintele instituţiei, David Sassoli, şi liderii grupurilor politice, relatează AFP.

„Nicio concesie nu va fi făcută din partea noastră", au afirmat ei într-un comunicat. "Liderii Parlamentului European regretă profund acest blocaj şi reafirmă că acordurile încheiate asupra bugetului multianual, cât şi a asupra condiţionalităţii cu statul de drept) (...) nu pot fi în niciun caz redeschise", au adăugat ei.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a susţinut miercuri că ţara sa va bloca şi la votul final bugetul multianual al UE, cum a procedat luni alături de Ungaria la un vot preliminar, cele două ţări nefiind de acord cu condiţionalitatea privind statul de drept.

''O Uniune Europeană în care există o oligarhie europeană care pedepseşte (statele membre) cele mai slabe nu este Uniunea Europeană în care noi am intrat'', a spus el în faţa parlamentului de la Varşovia, potrivit AFP. ''Am spus ''da'' Uniunii Europene, dar ''nu'' pedepsirii noastre ca pe nişte copii'', a adăugat şeful guvernului polonez, avertizând că dorinţa Bruxellesului de a impune condiţii politice pentru accesarea fondurilor europene ar putea conduce în final la ''dezintegrarea UE''.

'„Astăzi, acest instrument poate fi îndreptat împotriva noastră, împotriva Ungariei, probabil împotriva Sloveniei, probabil împotriva vreunei alte ţări din Europa Centrală. Dar în câţiva ani, în doi ani sau trei ani, ar putea fi îndreptat împotriva altcuiva'', crede Morawiecki.

'“Este un moment de cotitură în istoria UE. Luarea unor decizii bazate pe dispoziţii arbitrare pentru a reglementa poate conduce în final la prăbuşirea ei'', a mai spus el.

'„Dacă partenerii noştri nu înţeleg că nu suntem de acord cu un tratament inegal pentru statele (membre), cu un băţ care să fie mereu folosit împotriva noastră, doar pentru că nu-i place cuiva guvernul nostru, atunci vom folosi acest veto în final'', a susţinut de asemenea Morawiecki, potrivit agenţiei PAP.

În timpul unei reuniuni a reprezentanţilor permanenţi ai statelor UE, desfăşurată luni, Polonia şi Ungaria şi-au pus în aplicare ameninţarea că vor bloca prin veto bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) şi planul de redresare ''Next Generation'' (de 750 de miliarde de euro), dacă va fi adoptat acordul convenit la începutul lunii între Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE care prevede că vor putea fi suspendate fondurile europene în cazul statelor membre acuzate că încalcă statul de drept (independenţa justiţiei, a presei, drepturile fundamentale etc), acest mecanism fiind considerat de guvernele polonez şi ungar un instrument arbitrar bazat pe criterii politice şi ideologice.

Cum Ungaria şi Polonia nu puteau opri singure acest mecanism de condiţionalitate a accesării fondurilor europene, adoptat la reuniunea de luni prin majoritate calificată, rezervele exprimate de aceste ţări au împiedicat adoptarea acordului asupra cadrului financiar plurianual şi a deciziei privind resursele proprii, care necesită unanimitate.

Partidele de opoziţie din Ungaria le-au trimis miercuri liderilor europeni o scrisoare comună în care critică politicile guvernului, relatează MTI, citată de Agerpres.

Scrisoarea, semnată de formaţiunile Coaliţia democrată (DK, social-liberal), Jobbik (conservator radical), LMP (ecologist), Momentum (centru) şi alianţa Socialişti-Parbeszed (Dialog, social-democraţie), subliniază că cetăţenii şi companiile ungare au nevoie stringentă de pachetul de asistenţă al UE din cauza efectelor pandemiei de coronavirus, asigurând totodată că "premierul Viktor Orban şi guvernul său nu sunt sinonime cu Ungaria".

„Opoziţia democrată din Ungaria, având în vedere situaţia gravă creată de practicile distructive ale guvernului ungar, simte nevoia să declare în faţa tuturor statelor membre şi cetăţenilor UE, precum şi a conducerii acesteia, că (premierul) Viktor Orban şi guvernul său nu sunt sinonime cu Ungaria", se arată în scrisoarea trimisă preşedintelui Consiliului European Charles Michel, preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi preşedinţiei semestriale germane a Uniunii.

Semnatarii afirmă că guvernul Orban obstrucţionează eforturile europene şi ungare de gestionare a crizei şi acţionează împotriva intereselor şi "aşteptărilor justificate" ale cetăţenilor europeni şi ungari.

"Noi, ungurii, nu am pus capăt regimului monopartit (comunist) şi nu ne-am alăturat comunităţii statelor europene doar pentru ca un regim corupt şi antidemocratic să ia ostatice Europa şi Ungaria, privându-i pe cetăţenii lor de drepturile şi sprijinul la care au dreptul", insistă semnatarii.

Premierul populist al Sloveniei se alătură Ungariei şi Poloniei în disputa cu UE

Prim-ministrul populist sloven Janez Jansa le-a adus sprijinul său Ungariei şi Poloniei în disputa acestora cu Uniunea Europeană, denunţând la rândul său mecanismul care condiţionează accesul la fonduri europene de respectarea statului de drept, şi cerând revenirea la acordul intervenit la summitul din iulie între liderii UE, transmite France Presse.

„Numai o instanţă judiciară independentă poate spune ce este statul de drept, nu o majoritate politică“, a afirmat Jansa într-o scrisoare trimisă marţi, 17 noiembrie, preşedintelui Consiliului european, Charles Michel, şi consultată miercuri de AFP, citată de agerpres.ro.

Slovenia nu s-a opus luni, la reuniunea ambasadorilor la UE ai statelor membre, adoptării bugetului şi planului de relansare, blocate de Ungaria şi Polonia din cauza unei prevederi ce condiţionează accesul la fonduri europene de respectarea statului de drept.

Însă această luare de poziţie a lui Jansa anunţă discuţii dificile joi, la summitul european consacrat în mod oficial luptei împotriva pandemiei.

În scrisoarea sa de patru pagini, premierul sloven, un apropiat al omologului său ungar Viktor Orban, denunţă o ‘dublă măsură’ şi evocă experienţa autoritară trăită sub comunism de multe dintre ţările care au aderat la UE după 2004, care ar refuza acum să cedeze părţi din suveranitatea lor unei majorităţi calificate.

Şefii de stat şi de guvern din UE s-au pus de acord în iulie, după un summit maraton de patru zile şi patru nopţi, asupra unui plan de relansare calificat drept „istoric“ pentru sprijinirea economiilor ţărilor lor să depăşească criza provocată de pandemie. În sumă de 750 miliarde de euro, planul este legat de bugetul multianual pe 2021-2027 de peste 1.000 miliarde de euro.

‘Dilema din faţa noastră este foarte simplă. Respectarea acordului din iulie este o abordare responsabilă pentru viitorul UE. Nerespectarea lui este exact contrariul’, a concluzionat premierul sloven.

Avertismentul Franţei

UE va avansa fără ţările care blochează planul de relansare economică dacă nu se va ajunge la un compromis, avertizează Franţa 

Uniunea Europeană analizează "soluţii practice" pentru a rezolva conflictul său cu mai multe state-membre din est, care blochează planul de relansare european, însă va avansa fără ele în cazul în care nu va exista o soluţie, a declarat miercuri secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, informează AFP.

"Împreună cu preşedinţia germană a (Consiliului) UE căutăm soluţii practice", însă "vom vedea, dacă va fi nevoie în ultimă instanţă, cum să avansăm fără ţările care blochează" planul de relansare, a spus Beaune în faţa Senatului francez.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite