Parlamentul European ia măsuri concrete împotriva şefei Frontului Naţional din Franţa, Marine Le Pen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European va declanşa începând din această lună procedura de reţinere a unei părţi din salariul eurodeputatei Marine Le Pen pentru a recupera sumele necuvenite legate de angajarea unei asistente parlamentare a şefei Frontului Naţional francez, relatează AFP, citând o sursă de la Bruxelles.

Marţi seară, Marine Le Pen, candidata Frontului Naţional la preşedinţia Franţei, a respins cererea de restituire a 298.400 de euro, cu câteva ore înaintea scadenţei fixate pentru 31 ianuarie.

În baza unei anchete a OLAF, organismul antifraudă al Uniunii Europene, Parlamentul European consideră că salariul încasat de Catherine Griset, angajată ca asistentă parlamentară a şefei extremei-drepte franceze între 2010 şi 2016, nu se justifica, întrucât Griset ar fi lucrat numai pentru Frontul Naţional în Franţa.

Cum salariile eurodeputaţilor sunt virate pe data de 15 a lunii, reţinerea a jumătate din remuneraţia lui Le Pen urmează să înceapă la mijlocul lunii februarie, a precizat sursa citată de France Presse.  

Pentru a recupera sumele reclamate, Parlamentul European efectuează reţinerea a 50% din salariu, a 100% din indemnizaţia pentru cheltuieli generale şi a 50% din diurnă. Iar întrucât indemnizaţiile au fost deja achitate pentru luna februarie, recuperarea lor va începe în martie.

În total, Parlamentul ar putea recupera mai mult de 8.000 de euro lunar.

Sursa a ţinut să sublinieze că nu este vorba despre o „sancţiune“, ci despre o recuperare a sumelor, procedura respectând cu stricteţe normele în vigoare.

Pe lângă sumele implicate de angajarea lui Catherine Griset, vor mai face ulterior obiectul recuperării 41.500 de euro cu care a fost remunerat ca asistent Thierry Légier, garda de corp a şefei Frontului Naţional.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite