Parlamentul European respinge bugetul UE în forma sa actuală şi cere modificarea acestuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarii au adoptat o rezoluţie privind amânarea votului pe bugetul UE FOTO Europa.eu
Europarlamentarii au adoptat o rezoluţie privind amânarea votului pe bugetul UE FOTO Europa.eu

Bugetul Uniunii Europene a fost respins de Parlamentul European, care a adoptat o rezoluţie prin care cere modificarea acestuia, precum şi amânarea votului până în iulie.

Parlamentul European şi-a exprimat miercuri nemulţumirea faţă de cadrul bugetar multianual pentru perioada 2014-2020. Bugetul a fost aprobat luna trecută la un summit UE, însă Parlamentul a adoptat acum o rezoluţie pentru modificarea acestuia. Totodată, europarlamentarii au dispus amânarea votului final privind bugetul pentru luna iulie. 

Rezoluţia a fost adoptată cu 506 voturi „pentru”, 161 „împotrivă” şi 23 de abţineri, potrivit AFP. 

„Parlamentul Eurpean a respins acordul în forma sa actuală pentru că acesta nu reflectă priorităţile şi preocupările pe care Parlamentul le-a exprimat”, se arată în rezoluţie. 

Totodată, europarlamentarii au aprobat iniţiativa prin care Comisia Eurpeană primeşte dreptul de a verifica bugetele naţionale înainte ca acestea să fie supuse votului în parlamente. Astfel, din octombrie 2013, Comisia va avea dreptul de a cere modificarea acestor bugete. Ultimul cuvânt îl au însă parlamentarii, care votează bugetul, aşa că strict tehnic nu se poate vorbi de un transfer de suveranitate dinspre state către Bruxelles. 

Propunerea este practic punerea în aplicare a măsurilor prezentate în prima formă a Pactului Fiscal, la care România a aderat de la sfârşitul anului 2012. Ţinta este echilibrarea treptată a bugetelor, scop pentru care Comisia poate impune statelor şi penalităţi de până la 0,2% din PIB acolo unde consideră că există derapaje sau că guvernele nu-şi respectă angajamentele. 

Reuniţi într-un summit pe 8 februarie, liderii europeni au finalizat proiectul bugetar comunitar pentru perioada 2014-2020, după o noapte întreagă de negocieri şi mai multe summituri eşuate în lunile anterioare. Bugetul propus în februarie a fost primul din istoria Uniunii care a fost redus faţă de cadrul bugetar anterior. 

„Parlamentul European consideră că acest acord, care va lega mâinile Uniunii pentru următorii şapte ani, nu a putut fi acceptat fără a fi îndeplinite câteva condiţii esenţiale”, se arată în textul rezoluţiei iniţiată de cinci grupări politice, printre care conservatorii (PPE), socialiştii (SD) şi liberalii  (ALDE). 

Europarlamentarii vor mai multă flexibilitate pentru buget în ceea ce priveşte plafoanele bugetare anuale. Totodată, ei au cerut dreptul de a revizui bugetul în timpul exerciţiului, adică în perioada 2014-2020, şi au cerut elaborarea unui sistem prin care UE să-şi asigure resurse proprii de finanţare. În prezent, bugetul UE provine în proporţie de 80% din contribuţiile statelor membre. 

În urma negocierilor care au durat mai bine de 18 ore, liderii europeni prezenţi la summitul de la Bruxelles au ajuns în februarie la un acord privind tăierea bugetului Uniunii pentru prima dată în istorie. Principalele reduceri vor fi aplicate fondurilor de coeziune şi ajutoarelor directe pentru fermieri - cele două programe care interesau cel mai tare România.

Varianta de buget adoptată de liderii europeni este de 960 de miliarde, cu 13 mai puţin decât suma stabilită în luna noiembrie, la precedentul Consiliu.

Parlamentul European a respins însă această variantă prin rezoluţia adoptată astăzi. Potrivit lui Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European, liderii din UE sunt dispuşi să accepte concesii. 

Însă, la doar câteva minute după anunţul lui van Rompuy, liderii a celor patru mari grupuri politice din PE, care au împreună o majoritate covârşitoare de 754 de europarlamentari, au anunţat că nu vor accepta bugetul în forma sa actuală. Frontul lor comun a fost însă fisurat de politicienii care fac parte din coaliţii aflate la guvernare în statele comunitare. Aceştia au preferat să se conformeze poziţiilor adoptate de liderii acestor coaliţii. 

Conform Tratatului de la Lisabona, Parlamentul European trebuie să aprobe acum bugetul UE. Mmebrii PE nu au dreptul de a amenda sau modifica bugetul, pot doar să-l aprobe sau să-l respingă. Totodată, propunerea europarlamentarilor de a-şi exprima opţiune faţă de buget prin vot secret pare că a fost îngropată, notează EUObserver. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite