UPDATE Parlamentul Crimeei a adoptat o declaraţie de independenţă faţă de Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii din Parlamentul prorus al Crimeei au adoptat marţi o declaraţie de independenţă faţă de Ucraina, o etapă prealabilă referendumului, care să permită alipirea acestei regiuni la Rusia, relatează AFP.

"O declaraţie de independenţă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol" a fost adoptată de 78 din totalul de 81 de deputaţi prezenţi, potrivit unui comunicat al acestui Parlament, considerat ilegal de autorităţile de la Kiev.

Documentul prevede că proclamarea independenţei este primul pas înainte de alipirea la Rusia. Dacă la referendumul din 16 martie populaţia va vota alipirea la Rusia, peninsula va intra în componenţa ei ca stat independent.

Duma discută pe 21 martie despre alipirea Crimeeii la Federaţia Rusă

Duma de Stat )camera inferioară a parlamentului rus) va examina pe 21 martie proiectul de lege privind alipirea Crimeei la Federaţia Rusă. Documentul va stabili regulile de intrare a noilor teritorii în componenţa Rusiei.

Proiectul de lege prevede că un teritoriu dintr-un stat străin poate fi anexat la Federaţia Rusă în baza unui referendum, dacă în ţara respectivă nu există o putere suverană, care să protejeze şi să respecte drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Alipirea noilor teritorii ar fi posibilă doar în urma rezultatelor plebiscitului, în care oamenii şi-au exprimat dorinţa de a adera la Rusia.

Miliţiile proruse au preluat controlul aeroportului Simferopol

Miliţiile proruse au preluat controlul aeroportului Simferopol, cel mai important din peninsula separatistă ucraineană Crimeea, şi interzic toate zborurile cu excepţia celor care provin sau au ca destinaţie Moscova, a constatat un jurnalist al AFP.

Miliţiile împiedică jurnaliştii să discute cu angajaţii aeroportului. Unul dintre miliţieni, care a afirmat că se numeşte Ivan, a declarat pentru AFP că "au blocat turnul de control şi pistele de aterizare" şi nu lasă să decoleze şi să aterizeze decât avioane care vin de la Moscova.
 

Ca răspuns la tentativele Rusiei de a anexa Crimeea,  preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a anunţat că va înfiinţa o Gardă naţională din veterani militari, informează Reuters.

Turcinov a denunţat managementul defectuos al forţelor armate sub conducerea predecesorului său înlăturat de la putere, Viktor Ianukovici, subliniind că armata ucraineana ar trebui reconstruită în mod efectiv de la zero.

Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, Ucraina dispune în acest moment de 6.000 de militari de infanterie relativ pregătiţi de luptă, faţă de 200.000 de trupe ruse la frontiera sa de est.

Obiectivul acestei noi structuri, înfiinţate prin decizia Consiliului pentru Securitate Naţională şi de Apărare, ar fi „să-i apere pe cetăţeni de infractori şi de agresiuni interne sau externe“, potrivit acestuia.

Preşedintele interimar al Ucrainei a anunţat, în acelaşi timp, o mobilizare parţială a voluntarilor în Garda Naţională şi forţele armate ale ţării.

Şcolile din Sevastopol vor menţine învăţământul în limba ucraineană şi în rusă

Autorităţile de la Sevastopol intenţionează să menţină învăţământul atât în limba rusă, cât şi în ucraineană în şcolile locale din peninsulă, a declarat Viktor Oganesian, directorul departamentului pentru educaţie din oraşul aflat în Crimeea, relatează Itar-Tass, în pagina electronică.

"Ţinând cont de tradiţiile culturale şi de specificitatea lingvistică a regiunii, vom discuta despre introducerea învăţământului în două limbi în şcolile din Sevastopol - în rusă şi ucraineană", a declarat Viktor Oganesian, adăugând că numărul orelor de curs pentru clasele cu predare în rusă va creşte considerabil în perioada următoare.

În acelaşi timp, cursurile cu predare în limba tătară crimeeană vor fi introduse în şcolile pentru etnicii tătari.

"Crimeea este o regiune multietnică şi trebuie să trăim în armonie aici, urmând modelul folosit de regiunea transnistreană, unde trei limbi sunt folosite în mod egal", a mai afirmat Oganesian.

UE: Referendumul din Crimeea ameninţă secritatea Europei

Potrivit oficialilor de la Bruxelles, referendumul din Crimeea privind aderarea la Federaţia Rusă poate provoca apariţia separatismului şi în alte regiuni ale Europei. În cazul în care Rusia va continua să aprindă spiritele în peninsulă, UE ar putea îngheţa relaţiile economice şi politice cu această ţară. Şi ONU denunţă intervenţia militară rusă şi plebiscitul. În urma celei de-a cincea întruniri a Consiliului de Securitate, ţările occidentale au declarat că nu vor accepta rezultatele.

"Votul de pe 16 martie nu poate fi considerat reflecţia legitimă a dorinţei oamenilor din Crimeea sau Ucraina. Este o escaladare ilegală şi periculoasă a situaţiei", a declarat ambasadorul Marii Britanii la ONU Mark Lyall Grant.

De cealaltă parte, Rusia are o propunere pentru rezolvarea crizei din Ucraina. Potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, soluţia trebuie să fie un acord intermediat de UE şi semnat de preşedintele demis al Ucrainei, Victor Ianukovici.

"Am pregătit o contra-ofertă împreună cu membrii Consiliului de Securitate din Federaţia Rusă. Aceasta are drept scop încadrarea situaţiei ucrainene în limitele dreptului internaţional şi luarea în considerare a intereselor tuturor ucrainenilor, având în vedere criza profundă în această ţară", a menţionat ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov.

Pierderea Crimeei de către Ucraina pune în pericol proiectele energetice din Marea Neagră

Criza din Ucraina, cu o posibilă secesiune a Peninsulei Crimeea, pune în pericol proiectele petrolifere şi gazeifere off-shore derulate în Marea Neagră de companii precum Exxon Mobil, Shell sau Eni, potrivit unei analize Bloomberg.

Înainte ca preşedintele ucraineai Viktor Ianukovici să fie destituit în urma unor revolte violente şi ca Peninsula Crimeea să fie ocupată de forţe militare ruse, un consorţiu condus de Exxon Mobil şi Royal Dutch Shell pregătea investiţii de 735 milioane de dolari pentru forarea a două puţuri în lartul coastei de sud-vest a regiunii.

În urma evenimentelor politice recente, nu este clar dacă guvernul de la Kiev mai poate acorda licenţe de explorare sau exploatare a zăcămintelor offshore din largul Peninsulei Crimeea.
 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite