Parlamentul bulgar anchetează fosta guvernare Borisov. Unii politicieni primeau lingouri  de aur în schimbul protejării unor oameni de afaceri

Parlamentul bulgar anchetează fosta guvernare Borisov. Unii politicieni primeau lingouri  de aur în schimbul protejării unor oameni de afaceri

Forstul premier bulgar, Boiko Borisov

Noul parlament bulgar a început anchetarea guvernării fostului premier conservator Boiko Borisov. În faţa comisiei parlamentare a depus mărturii, între alţii, Svetoslav Ilciovski – unul din cei mai mari proprietari de pământ agricol şi producători de cereale din Bulgaria. El a vorbit despre extorcări de milioane, şantaj, ameninţări şi dosare orchestrate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dezvăluirile omului de afaceri despre corupţia şi extorcările în sectorul agricol au avut un puternic ecou politic. Ilciovski a povestit despre modul în care unii politicieni primeau cadouri sub formă de lingouri de aur în schimbul protejării unor oameni de afaceri.
 
Principalul vizat de mărturiile sale, premierul demisionar Borisov a calificat acuzaţiile drept minciuni la comandă şi răzbunare. Procuratura însă a anunţat că a început verificarea declaraţiei lui Ilciovski, notează europa libera. 
 
În faţa comisiei a apărut şi Ministrul dezvoltării regionale care a vorbit despre programul naţional de reabilitare termică şi construcţia de autostrăzi. Ambele sectoare sunt vizate de partidele zise ale protestului ca fiind pepiniere ale corupţiei la nivel înalt.
 
Mărturiile lui Ilciovski depuse la căteva zile înăinte de plecarea guvernului Borisov şi instalarea guvernului interimar numit de preşedintele Rumen Radev, au fost confirmate de alţi oameni de afaceri. Unul din ei, proprietarul companiei Eurofotball Vasil Bojkov, a şi publicat documente bancare care dovedesc retrageri în numerar în decurs de 3 ani a 60 de milioane de levă (30 milioane de euro) plătite, afirmă el, premierului Borisov şi ministrului de finanţe Goranov în schimbul reducerii cu 700 de milioane leva printr-un amendament la Legea jocurilor de noroc, a taxelor datorate fiscului. Procuratura a refuzat să ancheteze mărturiile calificându-le drept răzbunarea unui acuzat.
 
Ziarul „Sega”(Acum) constată că mulţi oameni de afaceri au plătit lunar guvernanţilor o parte din profit pentru a fi lăsaţi să lucreze în linişte. În momentul în care li s-a cerut dar ei au refuzat să transfere afacerile profitabile – cazul băncii KTB al cărei proprietar a fugit la Belgrad – se trezesc cu procuratura, fiscul şi poliţia pe cap.
 
Ilciovski afirmă că a plătit echivalentul a 350-400 000 de euro pe an unui emisar ai premierului. Anul trecut însă li s-au cerut 20 de milioane de euro – jumătate din valoarea producţiiei sale anuale de cereale şi el a refuzat să mai plătească.
 
„Sega” afirmă că în curând vor putea apare mărturiile unor oameni de afaceri anchetaţi de ani de zile în stare de arest cu proprietăţi confiscate şi conturi bancare blocate. Schemele de extorcare cu participarea unor instituţii de stat nu reprezintă un incident ci o practică criminală, scrie ziarul sofiot.
 
 
Anul trecut, presa bulgară publica fotografii din dormitorul prim-ministrului bulgar Boiko Borisov în care apăreau lingouri de aur de 250 de grame şi teancuri de bancnote de 500 de euro în sertarul noptierei sale.
 
Preşedintele Bulgariei va numi un guvern interimar
 
Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, urmează să semneze un decret de numire a unui guvern interimar, după ce partidele parlamentare din noul legislativ format după alegerile din data de 4 aprilie nu au reuşit să formeze un cabinet.
 
Se pare că noul executiv va fi condus de Stefan Ianev, secretarul preşedintelui pe probleme de securitate şi apărare.  Potrivit şefului statului, componenţa guvernului interimar va fi echilibrată. Cu un alt decret, preşedintele Radev va dizolva cea de-a 45-a Adunare Naţională a Bulgariei şi va programa alegerile parlamentare anticipate pe data de 11 iulie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările