Parlamentul britanic a votat pentru preluarea controlului asupra Brexit de la Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Parlamentarii britanici au votat luni, 25 martie, un amendament care le permite să influenţeze procesul Brexit, autoritatea premierului Theresa May regăsindu-se diminuată.

Amendamentul, adoptat cu 329 de voturi contra 302, le permite parlamentarilor britanici să organizeze miercuri o serie de voturi orientative cu privire la cursul care urmează să fie luat de Brexit: păstrarea acordului pentru piaţa unică, un nou referendum sau chiar anularea ieşirii din UE. 

Votul vine în contextul în care Theresa May solicită sprijin pentru votarea acordului său de divorţ negociat cu Bruxelles, deja respins de către parlamentari, dar de care depinde o ieşire ordonată din UE, pe data de 22 mai.

"Acest amendament inversează echilibrul dintre instituţiile noastre democratice şi creează un precedent periculos şi imprevizibil pentru viitor", au răspuns oficialii însărcinaţi cu dosarul Brexit, citat de Le Monde. Înainte de a cere Parlamentului să "definească paşii următori" cu "realism: orice opţiune trebuie luată în considerare în contextul negocierilor cu UE", au mai subliniat aceştia.

Aceasta decizie nu este singura lovitură pentru premierul britanic. Richard Harrington (industrie), Alister Burt (afaceri externe) şi Steve Brine (sănătate), trei secretari de stat au demisionat în seara de luni, exprimându-şi dezacordul faţă de strategia de ieşire din Uniunea Europeană. 

Votul parlamentarilor şi aceste demisii accentuează criza politică pe care o trăieşte ţara, cu un prim-ministru care pare că-şi pierde autoritatea şi controlul asupra Brexit-ului. 

Luni, înainte de vot, Theresa May a trebuit să recunoască faptul că acordul Brexit încă nu se bucură de  "suficient sprijin" pentru a fi prezentat pentru a treia oară în faţa deputaţilor, totuşi premierul a declarat că încă intenţionează să o facă.

"În prezent, nu există suficient sprijin în Parlament pentru a retrimite acordul la un al treilea vot", a spus Theresa May, citată de Reuters. "Voi continua să derulez discuţii cu colegii din cadrul Camerei pentru a găsi sprijin, astfel încât să putem participa la vot în această săptămână. "

Britanicii încă nu ştiu când şi în ce condiţii vor părăsi UE. Comisia Europeană consideră că un divorţ fără acord pe 12 aprilie şi fără o perioadă de tranziţie devine  „din ce în ce mai probabil", potrivit unei comunicări pe Twitter al Reprezentanţei UE în Regat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite