VIDEO Premierul Theresa May „supravieţuieşte“ moţiunii de cenzură, la o zi după ce acordul pentru BREXIT a fost respins de Parlamentul britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Theresa May în Parlamentul britanic FOTO EPA-EFE
Theresa May în Parlamentul britanic FOTO EPA-EFE

Moţiunea de cenzură a Partidului Laburist contra Guvernului Theresei May a fost respinsă miercuri seara în Camera Comunelor, cu 325 la 306 voturi. Premierul broitanic are termen până luni să prezinte un „plan B“ cu privire la ieşirea regatului din Uniune, în urma respingerii marţi seara a acordului încheiat cu Cei 27 în noiembrie.

UPDATE 21:15: Theresa May şi guvernul său au obţinut încrederea Camerei Comunelor, după ce 325 de parlamentari au votat împotriva moţiunii de cenzură. 306 parlamentari au votat pentru.

Theresa May a anunţat imediat după aflarea rezultatului votului că invită la negocieri liderii tuturor formaţiunilor politice, iar discuţiile vor începe chiar în această noapte, dar doreşte ca aceştia să vină cu  „spirit constructiv“.

Totodată, May a declarat că va continua să lucreze pentru  „pentru a îndeplini promisiunea solemnă făcută cetăţenilor britanici de a părăsi Uniunea Europeană, potrivit rezultatului referendumului“.

„Sunt mulţumită că membrii Camerei Comunelor au respins moţiunea împotriva Guvernului, nu voi trata cu uşurinţă această responsabilitate. Voi continua să lucrez în sensul promisiunii solemne faţă de poporul acestei ţări şi pentru ieşirea din Uniunea Europeană“, a declarat May imediat vot.

„Trebuie să găsim soluţii care sunt negociabile şi pot avea suficientă susţinere în această Camera (a comunelor, n.r.)“, a mai spus liderul Partidului Conservator.

Pe de altă parte, liderul laburiştilor, Jeremy Corbyn, a spus că, înainte de orice „discuţii pozitive“, premierul ar trebui să excludă clar  un BREXIT dur (fără un acord cu UE).

„Guvernul trebuie să excludă în mod clar, odată pentru totdeauna, posibilitatea catastrofală a unui BREXIT fără acord şi a haosului care ar rezulta“ dintr-o astfel de ieşire a Marii Britanii din UE.

Theresa May a reiterat promisiunea de a se întoarce luni în Parlament, pentru a prezenta în faţa legislativului britanic un nou plan B al Guvernului conservator în legătură cu BREXIT, după ce înţelegerea negociată cu Bruxellesul a fost respinsă marţi seară în Parlament.


Citeşte şi:

UE, pregătită să amâne data Brexitului până în 2020, dezvăluie The Times


UPDATE 21:00 A început votul. Theresa May este ţinta unei moţiuni de cenzură în Parlamentul britanic, la o zi după ce Camera Comunelor a respins cu o majoritate covârşitoare acordul pentru BREXIT pe care premierul britanic l-a negociat cu Bruxellesul.

 Este al doua oară în decurs de circa o lună când Theresa May este vizată de un astfel de vot, după ce în decembrie chiar Partidul Conservator a declanşat o procedură prin care s-a cerut un vot de încredere pentru premierul britanic. Theresa May „a supravieţuit“ acelui vot, nu fără a pierde însă susţinerea multor conservatori.

***

Liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn a denunţat Guvernul „zombi“ al premierului britanic Theresa May, în deschiderea dezbaterii în Parlament, în urma derutei cu privire la acordul privind ieşirea din Uniunea Europeană.

Apreciind că şefa conservatoare a pierdut „încrederea şi susţinerea“ Parlamentului, la o zi după respingerea masivă a acordului Brexitului de către parlamentarii britanici, el a îndemnat-o „să facă ceea ce este just şi să demisioneze“, cu mai puţin de trei luni înaintea ieşirii din UE, prevăzută să aibă loc la 29 martie.

Moţiunea de cenzură depusă de Partidul Laburist urmează să fie supusă la vot la ora 19.00 GMT (21.00 ora României), însă are puţine şanse să treacă, în contextul în care conservatorii din tabăra lui May şi micul Partid Uniunist nord-irlandez (DUP) nu o susţin.

Această moţiune a fost depusă în urma respingerii cu o majoritate zdrobitoare a acordului Brexitului negociat de May cu Bruxellesul, care nu-i mulţumeşte nici pe eurosceptici şi nici pe eurofili. Textul a fost respins marţi seara cu 432 de voturi la 202, o înfrângere fără precedent a unui premier în istoria parlamentară a Regatului Unit. Şi mai rău, 118 deputaţi din cadrul majorităţii conservatoare au votat împotriva documentului.

Dacă Daily Telegraph a scris despre „o umilire totală“, The Daily Mail a apreciat că Theresa May „luptă pentru supravieţuirea sa“ politică.

În Statele Unite, The Washington Post (WP) apreciază că Regatul Unit se „îndreaptă către un dezastru“.

Potrivit editorialistului de la Times Matthew Parris, a venit vremea ca parlamentarii cu experienţă să ia controlul asupra dosarului Brexitului. „Nu există vreun leadership, nici în Guvern şi nici în opoziţie, care să fie capabil să ne ajute să ieşim din această mlaştină“, deplânge el.

„Otrava acordului“

În cazul în care May supravieţuieşte moţiunii de cenzură, ea are termen până luni să prezinte un „plan B“. Ea are mai multe opţiuni - şi anume să se angajeze să se întoarcă la Bruxelles sau să ceară o amânare a datei Brexitului. Respingerea textului sporeşte totodată posibilitatea unui divorţ fără acord - cel mai rău scenariu pentru mediile economice.

Altă ipoteză, cea a unui al doilea referendum, a fost apărată de 71 de deputaţi laburişti, într-o scrisoare publicată miercuri. Această opţiune, respinsă de May, este „singura credibilă“, a apreciat premierul scoţian, separatista şi eurofila Nicola Sturgeon.

Într-o încercare de a debloca situaţia, Theresa May a anunţat că vrea de-acum să discute cu deputaţi din toate partidele „pentru a identifica elementele necesare în vederea obţinerii susţinerii Camerei Comunelor“.

Nigel Dodds, un deputat DUP, a reclamat din nou o revizuire a dispoziţiilor referitoare la „plasa de siguranţă“ („backstop“ în engleză) - care cristalizează nemulţumirea.

„Premierul trebuie să-şi dea seama că backstop-ul este (...) otrava acordului retragerii“, a declarat el la BBC.

Această opţiune de ultim recurs prevede implementarea unei Uniuni Vamale între Regatul Unit şi Uniunea Europeană în vederea evitării unei reimpuneri a unei frontiere fizice între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, în cazul în care nu se găseşte altă soluţie la finalul perioadei de tranziţie, prevăzută să dureze până la sfârşitul lui 2020.

Numeroşi deputaţi britanici se tem că acest lucru va obliga regatul să-şi păstreze relaţiile cu UE pe o perioadă nedeterminată.

„Dacă nu se schimbă nimic, atunci toată lumea va avea o mare problemă, inclusiv irlandezii, Europa şi Comisia Europeană“, a avertizat Dodds.

„Încă mai este timp“

De partea europeană, îngrijorarea faţă de o ieşire fără acord a crescut.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a îndemnat Regatul Unit „să-şi clarifice intenţiile cât mai repede posibil“, apreciind că „riscul unui Brexit fără acord a crescut“.

Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier şi-a exprimat „regretele“, amintind că textul a fost negociat „pe baza liniilor roşii ale Guvernului britanic“. El a anunţat o intensificare pregătirilor cu privire la scenariul „no deal“.

Irlanda şi Franţa au dat, la rândul lor, dispoziţii în acest sens.

Nu mai este vorba despre nişte simple ipoteze de lucru, a avertizat premierul irlandez Leo Varadkar. Aceste pregătiri „sunt implementate de-acum de către guvern. Întreprinderile şi alte organizaţii trebuie să facă la fel“.

Cencelarul german Angela Merkel a subliniat că „încă mai este timp de negociat“, întrebând-o totodată pe Theresa May „ce propune“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite