Parlamentarii britanici i-au aşteptat pe imigranţii români pe aeroport, la sosirea în Anglia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi parlamentari conservatori i-au aşteptat pe primii imigranţi români în Marea Britanie pe anul 2014 chiar la aeroport. Cei doi s-au asigurat astfel că presa va fi acolo pentru a filma imigranţii care sosesc în Anglia, însă aşteptările le-au fost dezamăgite şi chiar ei au declarat că n-au găsit „nicio dovadă de îmbulzeală sau oameni care au dat năvală să cumpere bilete pentru a veni aici”.

Keith Vaz, preşedintele Comisiei Selectate pentru Afaceri Interne a parlamentului britanic, şi Mark Reckless, membru al Camerei Comunelor, ambii conservatori, i-au aşteptat pe primii imigranţi români la aeroportul Luton de lângă Londra. 

Ei i-au întâmpinat pe pasagerii unui avion cu 180 de locuri, din care 140 ocupate, care a decolat de la Tîrgu Mureş. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt deja stabiliţi şi au locuri de muncă în Marea Britanie şi se întorceau din România, unde au mers pentru a-şi petrece sărbătorile cu familiile, transmit jurnaliştii cotidianului britanic „The Telegraph”. 

„Am vorbit cu oamenii care au aterizat, mulţi dintre ei se întorc în Marea Britanie, lucrează deja aici şi se înttorc doar din vacanţă, aşa că nu sunt imigranţi care sosesc aici pentru prima dată”, a declarat şi Vaz. 

„N-am găsit nicio dovadă de îmbulzeală sau oameni care au dat năvală să cumpere bilete pentru a veni aici după ridicarea restricţiilor, la 1 ianuarie. Am fi surprinşi dacă s-ar întâmpla aşa, până la urmă ceea ce s-a întâmplat astăzi este o monstră a ceea ce urmează să se întâmple”, a adăugat acesta. 

Jurnaliştii au găsit însă şi un român care mergea în Marea Britanie pentru prima dată. Victor Spirescu, de 30 de ani, a aterizat pe aeroportul Luton pe 1 ianuarie, la 07.40 dimineaţa, pentru a-şi face o viaţă nouă. În România, lucra în construcţii şi câştiga 10 euro pe zi. El speră să câştige tot atât într-o singură oră de lucru în Marea Britanie, însă nu intenţionează să se stabilească aici, le-a declarat el jurnaliştilor. 

„N-am venit să fur la voi în ţară. Vin să muncesc şi apoi să mă întorc acasă. Aici daţi salarii mari, în România ele sunt mici”, a spus tânărul. 

Spirescu a adăugat că are deja un job pregătit la o spălătorie auto din Londra, dar speră să-şi găsească un loc de muncă în construcţii. A ales Marea Britanie în locul altei ţări europene pentru că ştie limba engleză, a adăugat el. 

„Îmi place engleza. O înţeleg. Nu vreau să stau aici, vreau să-mi renovez casa din România şi să-mi fac o viaţă bună acolo, în România este mult mai uşor să trăieşti, viaţa e mai ieftină”, a adăugat tânărul. 

CITEŞTE MAI MULT

CITEŞTE MAI MULT

„Cum ne terorizează străzile infractorii români.” Date oficiale: imigranţii români din Marea Britanie sunt vinovaţi pentru rata ridicată a criminalităţii

Poliţia Metropolitană a arestat 22.725 de români în ultimii cinci ani, dintre cei 68.000 de imigranţi români aflaţi oficial în Marea Britanie, potrivit datelor furnizate de autorităţi pentru presa britanică. Numărul imigranţilor români va creşte semnificativ din 2014, când vor fi ridicate restricţiile de muncă pentru România şi Bulgaria, notează „Daily Express”.

„Români şi bulgari, nu o să vă placă aici!” Politicienii de la Londra vor să înceapă o campanie pentru a convinge potenţialii imigranţii să nu vină în Marea Britanie

"Vă rugăm, nu veniţi în Marea Britanie. Plouă, joburile sunt puţine şi prost plătite". Cam aşa ar suna campania negativă luată în calcul de guvernul britanic pentru a convinge românii i bulgarii să nu vină aici în căutarea unei vieţi mai bune.

Guvernul bulgar: „Marea Britanie are nevoie de imigranţi pentru că localnicii sunt leneşi”

Executivul de la Sofia a transmis o adresă oficială către Londra în care insistă că ipoteza conform căreia bulgarii merg în Marea Britanie pentru a beneficia de ajutoarele sociale de acolo este un mit  şi că imigranţii est-eusropeni sunt esenţiali pentru sectorul agricol britanic pentru că „localnicii sunt leneşi”.

VIDEO Adevărul Live: de ce se tem britanicii de români? Cum a fost stricată imaginea României în Anglia

De la ora 15.00, jurnaliştii „Adevărul” discută cu fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu şi cu europarlamentarul Cristian Preda despre deteriorarea imaginii României în Marea Britanie şi despre greutăţile şi şansele pe care le găsesc românii care aleg să caute aici o viaţa. În dialog vor intra şi Sergiu Scripcă, care lucrează direct cu studenţi români din Marea Britanie, şi Andreea Nistor, care a studiat la University College London.

Firmele britanice nu renunţă la imigranţi

Angajatorii din Marea Britanie ameninţă că vor muta anumite departamente în alte ţări dacă statul îi va obliga să renunţe la muncitorii străini. Guvernul britanic intenţionează să reducă numărul imigranţilor care provin din afara UE de la aproximativ 75.000 la 24.000 până în aprilie 2011.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite