Parisul şi Berlinul lucrează intens pentru a găsi o rezolvare crizei migranţilor şi reformării Zonei Euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anunţat că va lucra intens cu colegii francezi în vederea ”obţinerii unor rezultate în domenii cheie pentru Europa", cum ar fi criza migranţilor şi reforma Zonei Euro.

Pe de o parte, este vorba despre o politică comună de afaceri externe, apărare şi securitate - domenii în care Germania şi Franţa pot oferi, conform şefului executivului de la Brelin , noi impulsuri.

 În al doilea rând, va fi vorba despre migraţie. "Aceasta este o provocare europeană, care necesită un răspuns european. Consider că această chestiune este hotărâtoare pentru coeziunea Europei", a spus Merkel.

Statele membre UE nu au reuşit să se pună de acord privind modul în care ar trebui gestionată situaţia imigranţilor care fug de conflicte, în special din Orientul Mijlociu. Situaţia s-a agravat săptămâna trecută atunci când noul guvern italian a refuzat accesul în port unei nave care avea la bord 629 de migranţi salvaţi din Marea Mediterană.

Merkel consideră că o politică privind imigraţia poate fi implementată doar la nivel european şi se află într-o dispută pe această temă cu aliaţii săi politici.

Aliaţii săi au ameninţat-o pe Merkel că vor merge mai departe cu planurile ca Germania să trimită înapoi imigranţii deja înregistraţi în alte ţări UE.

Merkel le-a cerut să îi acorde două săptămâni pentru a ajunge la acorduri bilaterale cu Italia şi Grecia.

În criza migraţiei opoziţia vedea mai ales din est: Ungaria, Polonia, Republica Cehă. Acum vine şi din Vest : Austria, Italiei. 

Şeful guvernului spaniol, socialistul Pedro Sanchez, a îndemnat vineri la cooperare „pentru o nouă Europă, în care egoismele naţionale nu vor prevala“, în condiţiile în care statele membre ale Uniunii Europene sunt divizate asupra politicii migraţiei, informează AFP.

Sanchez i-a răspuns astfel, într-o postare pe contul său de Twitter, secretarului general interimar al Partidului Democrat italian (centru-stânga), Maurizio Martina, care îl felicita pentru „gestul său nobil“ de a-i primi pe cei peste 600 de migranţi salvaţi de nava Aquarius.

„Dragă Maurizio, suntem gata să lucrăm împreună pentru o nouă Europă, în care egoismele naţionale nu vor prevala“, a notat Pedro Sanchez, instalat la putere în Spania la 1 iunie, în locul conservatorului Mariano Rajoy, destituit printr-o moţiune de cenzură a parlamentului.

Analiştii se tem UE, aşa cum o ştim noi acum nu va mai exista, populiştii veniţi la putere în multe state europene vestice punând în discuţie principiul fundamental al UE, cel la solidarităţii, scrie Max Hofman pentru DW .

Aproape de un acord privind reforma zonei euro

Franţa şi Germania sunt foarte aproape de un acord privind reforma zonei euro, după câteva luni de controverse, a anunţat sâmbătă seara ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, citat de AFP.

După o ultimă rundă de negocieri cu omologul său german Olaf Scholz, desfăşurată la Hamburg, Le Maire a scrie pe Twitter că decizia ar putea fi luată marţi, la întâlnirea de la Berlin dintre preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Potrivit ministrului franceze, au mai rămas de stabilit „două sau trei puncte importante“, bine delimitate.

Germania a avut reticenţe faţă de propunerile de reformă lansate anul trecut de Macron. Potrivit AFP, Berlinul se teme că va suporta costurile pentru alte ţări. 

Ultimele luări de poziţie ale celor două guverne arată însă că este posibil un acord privind crearea unui buget de investiţii pentru zona euro. De asemenea, se aşteaptă o extindere a atribuţiilor Mecanismului European de Stabilitate, care ar putea acorda împrumuturi ţărilor care se confruntă cu crize provocate de factori externi - un exemplu fiind cel al Irlandei, afectate de retragerea Regatului Unit din UE. 

Nu se va ajunge, probabil, la Fondul Monetar European dorit de Germania, apreciază presa germană , deoarece Franţa preferă să evite o concurenţă cu FMI. Pe de altă parte, Germania a respins ideea unui ministru de finanţe al zonei euro. Există divergenţe şi în privinţa uniunii bancare - Parisul doreşte crearea imediată a unei garanţii comune pentru depunerilor tuturor clienţilor din zona euro, în timp ce Berlinul insistă ca mai întâi să se ia măsuri de consolidare a situaţiei băncilor la nivel naţional.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite