Parisul ameninţă cu sancţiuni şi anunţă o reuniune UE consacrată „problemei turce”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene (UE) urmează să se reunească la 13 iulie, la solicitarea Franţei, cu scopul de a dezbate „problema” Turciei, în contextul în care Parisul întreţine relaţii tensionat cu Ankara din cauza crizei din Libia, a anunţat ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian în Adunarea Naţională, relatează AFP.

”La cererea noastră va avea loc o reuniune a miniştrilor de Externe din UE la 13 iulie, consacrată în mod exclusiv problemei turce”, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei franceze în faţa membrilor Comisiei Afacerilor Externe din cadrul Adunării Naţionale.

”Sancţiuni au fost deja impuse Turciei de către UE, din cauza forajelor pe care Turcia le-a iniţiat în zina economică maritimă a Ciprului (...), iar alte sancţiuni sunt de luat în calcul”, a adăugat el.

UE a impus în octombrie, la Luxemburg, sancţiuni economice Turciei, din cauza forajelor vizând gaze naturale în apele teritoriale ale Ciprului.

Relaţiile dintre Paris şi Ankara sunt tensionate în dosarul crizei libiene.

Franţa acuză Turcia de încălcarea embargoului asupra armelor destinate Libiei şi de faptul că trei fregate turce au vizat fregata franceză Le Corbet în timpul unui control naval - ceea ce Ankara dezminte.

Marina franceză acuză Marina turcă, ambele membre NATO, de un comportament ”ostil şi inacceptabil” vizând obstrucţionarea unor eforturi în vecerea punerii în aplicare a embargoului impus de ONU armamentului destinat Libiei.

În urma acestui incident naval, Franţa şi-a oprit temporar participarea la Misiunea NATO Sea Guardian la Marea Mediterană, până la obţinerea unor clarificări de la NATO cu privire la respectarea embargoului.

Tonul continuă să urce la NATO, în urma acestui incident naval.

Franţa a constatat eşecul NATO de a tranşa diferendul, iar Ministerul francez al Armatelor a anunţat marţi retragerea ”temporară” a mijloacelor puse la dispoziţia Operaţiunii NATO Sea Guardian.

”Este un gest politic clar care pune în lumina proiectoarelor ambiguitatea unei operaţiuni împotriva traficului (de armament) împreună cu traficaţi”, acuză ministeru.

Fregata franceză Aconit şi un avion de spionaj maritim Atlantique 2 continuă, în schimb, să participe la Misiunea UE Irini.

NATO păstrează, pentru moment, tăcerea.

Raportul cu privire la incident diligentat de către secretarul general al NATO Jens Stoltenberg pare că nu vrea să irite aliatul turc.

Din cauza lipsei ”mijloacelor şi timpului”, ancheta NATO ”nu este exhaustivă”, potrivit Ministerului francez al Apărării.

Raportul ”nu este concludent”, a dezvăluit ambasadorul turc în Franţa Ismail Hakki Musa, audiat în Senat.

Acest raport - clasat secret al Apărării - nu a fost difuzat.

”Nu va mai exista NATO fără Turcia!”, a avertizat ambasadorul, ”voi nu ştiţi să trataţi Iranul, Irakul, Siria, Mediterana de sud, Caucazul, Libia, Egiptul”, sublinia el.

Acest ton a displăcut Ministerului francez al Apărării, care a denunţat ”fapte alternative” evocate de ambasador în această audiere.

Parisul aşteaptă acum ca NATO să ia o poziţie şi ca ”aliaţii să-şi reafirme în mod solemn ataşamentul şi angajamentul faţă de respectarea embargoului” ONU asupra armelor impus Libiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite