UPDATE Paris: sute de kurzi protestează împotriva Turciei, după uciderea a trei activiste PKK

UPDATE Paris: sute de kurzi protestează împotriva Turciei, după uciderea a trei activiste PKK

Manifestanţii au strigat sloganuri anti-turce                                                                     Foto Reutes

Câteva sute de kurzi, cu ochii în lacrimi, scandau joi sloganuri anti-turce şi pro-PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, în faţa sediului asociaţiei kurde din Paris în care au fost asasinate trei activiste ale cauzei separatiste, relatează AFP, citat de Mediafax.

Ştiri pe aceeaşi temă

Strigătele s-au intensificat atunci când cadavrele, introduse în huse de culoarea albastră, au fost evacuate din Centrul de informaţii despre Kurdistan, la Paris. "Nici măcar într-o ţară ca Franţa nu suntem protejaţi", declară Edip Gultekin, în urma asasinării celor trei activiste în capitala franceză.

"Este o adevărată tragedie", continuă Gultekin, în vârstă de 32 de ani, aflat în Franţa de aproximativ 12 ani. "Suntem asasinaţi şi masacraţi de ani de zile. Aceste persoane care au fost ucise nu sunt orice fel de persoane, sunt refugiaţi politici", spune el.

În jurul său, mulţimea adunată pe trotuar a început să coboare pe stradă, sub privirea poliţiştilor şi jandarmilor mobilizaţi în ţinută antirevoltă.

Încadraţi de membri ai unor asociaţii kurde din Franţa care asigură un serviciu de ordine, purtând veste distinctive, manifestanţii strigă sloganuri ca "Martirii nu mor niciodată! Ele nu au murit!", "Suntem cu toţii PKK!", "Turcia - asasin, (preşedintele francez Francois) Hollande - complice!" sau "Ruşine justiţiei franceze!".

Ei agită steaguri PKK şi cu efigia liderului lor charismatic încarcerat în Turcia Abdullah Öcalan. Postate rapid pe Internet, fotografii ale celor trei victime au fost imprimate ca ecusoane pe care manifestanţii şi le-au prins la piept.

Furia şi indignarea se citeşte în toate privirile. În faţa unui magazin, mai multe femei se susţin reciproc, iar una dintre ele începe să strige "Turcia fascistă!".

Gule Contay, emoţionată până la lacrimi, era prietena celei mai tinere dintre victime. "Nu ştiu ce să spun, sunt abătută, nu reuşesc să înţeleg", declară ea. "Erau persoane devotate (cauzei) kurzilor. Erau vocea kurzilor în Franţa şi în Europa", adaugă ea.

Ankara denunţă asasinarea activistelor kurde la Paris

 

Vicepremierul şi purtătorul de cuvânt al Guvernului turc Bülent Arinç a denunţat joi execuţia "regretabilă" a trei activiste kurde la Paris, găsite moarte în noaptea de miercuri spre joi, ucise cu câte un glonţ în cap, relatează AFP.

"Denunţ o asemenea atrocitate comisă ca o execuţie extrajudiciară. Este un act regretabil", a declarat Arinç pentru presă

Într-un comunicat distribuit la miting, Federaţia asociaţiilor kurde din Franţa îi îndemană pe "toţi kurzii din Europa să se reunească la Paris pentru a denunţa acest atac".

Fondatoare PKK, printre victime

Trei activiste kurde au fost găsite moarte în noaptea de miercuri spre joi, ucise cu câte un glonţ în cap, în sediul unei asociaţii a comunităţii kurde din Paris, au anunţat surse concordante, citate de AFP.

Corpurile neînsufleţite au fost găsite cu puţin timp înainte de ora 02.00 în acest institut situat pe strada Lafayette în cel de-al X-lea arondisment. "Scena poate sugera că a fost vorba despre o execuţie, dar ancheta va trebui să elucideze circumstanţele exacte ale dramei", a precizat o sursă din cadrul poliţiei, fără alte detalii.

"Trei femei au fost împuşcate, ucise, fără îndoială executate. Mă aflu aici pentru că este un fapt grav. Acest lucru este inacceptabil", a declarat de la faţa locului ministrul francez de Interne Manuel Valls, exprimându-şi "hotărârea" să "facă lumină asupra acestui act insuportabil", a precizat el.

Brigada criminalistică a poliţiei judiciare pariziene a fost desemnată să se ocupe de anchetă.

Potrivit Federaţiei asociaţiilor kurzilor din Franţa, cele trei victime sunt Fidan Dogan, în vârstă de 32 de ani, preşedinta centrului de informaţii kurd, Sakine Cansiz, prezentată ca "una dintre fondatoarele PKK" (Partidul Muncitorilor din Kurdistan, interzis în Turcia), şi Leyla Soylemez, o "tânără activistă".

Dorothée Schmid, de la Institutul Francez pentru Relaţii Internaţionale (IFRI), susţine că Sakine Cansiz era foarte apropiată de liderul încarcerat al rebelilor kurzi, Abdullah Öcalan, fiind "o transmiţătoare a cuvântului său", spune ea.

Imediat după anunţarea asasinatelor, sute de membri ai comunităţii kurde s-au reunit în faţa imobilului, scandând "Suntem cu toţii PKK!", "Turcia asasină, Hollande (preşedintele francez) complice!" şi agitând steaguri cu efigia lui Abdullah Öcalan.

"Este o adevărată tragedie pentru kurzi", spune Reax Edip Gultekin, în vârstă de 32 de ani, care se află în Franţa de 12 ani. "De mai mulţi ani, ne asasinează. Persoanele ucise sunt refugiate politic. Acest lucru înseamnă că chiar şi într-o ţară ca Franţa nu mai sunt protejaţi", adaugă el.

Strigătele s-au intensificat atunci când cadavrele, introduse în huse de culoarea albastră, au fost evacuate.

Strigătele şi sloganurile au crescut în intensitate când cele trei cadavre, învelite în huse albastre, au fost evacuate. O banderolă proclama, în kurdă, "Ne vom răzbuna".

Mai multe piste sunt luate în considerare, între care o reglare de conturi în cadrul mişcării kurde, legată de negocierile în curs între Ankara şi Abdullah Öcalan, o acţiune a mişcării turceşti de extremă dreapta "Lupii Cenuşii", o crimă atroce, o reglare personală de conturi, a declarat pentru AFP un specialist francez în mişcarea kurdă, sub acoperirea anonimatului.

Potrivit unei declaraţii pentru AFP a lui Leon Edart, un responsabil de la Federaţia asociaţiilor kurzilor, cele trei femei erau singure, miercuri, în sediul centrului de informaţii situat la primul etaj, unde există un cod de acces şi alarmă.

Spre sfârşitul după-amiezii, un membru al comunităţii a încercat în zadar să le contacteze. Potrivit Federaţiei kurzilor din Franţa, prietenii, devenind îngrijoraţi, s-au dus mai târziu la faţa locului. Ei au văzut urme de sânge pe uşă şi au descoperit cele trei cadavre.

Două dintre femei au fost ucise de câte un glonţ în ceafă, iar a treia prezenta răni la nivelul abdomenului şi pe frunte, potrivit Federaţiei.

În munţii Qandil, în Kurdistanul irakian, un purtător de cuvânt al PKK, Roz Walat, a declarat pentru AFP că mişcarea sa nu va lua nicio poziţie în legătură cu această crimă, atât timp cât ancheta poliţiei franceze nu se va finaliza.

În Turcia, Partidul pentru Pace şi Democraţie (BDP), cel mai important partid kurd, a cerut clarificări imediate din partea Franţei şi a îndemnat la manifestaţii împotriva acestui "masacru".

Vicepreşedintele Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, rezultat din cadrul mişcării islamiste), aflat la putere, Hüseyin Celik, a declarat că moartea activistelor kurde pare a fi o "reglare de conturi" în cadrul PKK, emiţând ipoteza porivit căreia acest caz ar putea avea legătură cu dialogul angajat recent de către serviciile turceşti de informaţii şi Abdullah Öcalan în vederea dezarmării rebelilor kurzi.

Conflictul kurd s-a soldat cu peste 45.000 de morţi de la începutul insurecţiei PKK în 1984.

În trecut, în numeroase rânduri, justiţia franceză s-a interesat de cazuri care implicau comunitatea kurdă, în special de dosare de finanţare a PKK prin extorsiune de fonduri.

Peste 150.000 de kurzi s-au stabilit în Franţa, dintre care aproape 90% provin din Turcia, potrivit unui studiu realizat în 2006 de către Rusen Werdi, expert la Institutului kurd din Paris
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările