Parchetul belgian recunoaşte că nu îi considera pe fraţii Abdeslam drept „o posibilă ameninţare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia belgiană i-a interogat pe fraţii Brahim şi Salah Abdeslam înainte de atentatele teroriste de la Paris dar nu i-a reţinut. „Ei nu arătau niciun semn care ar indica o posibilă ameninţare“, potrivit Parchetului Belgian. Cu toate acestea, Brahim a detonat încărcătura cu explozivi pe care o avea asupra sa vinerea trecută, în timp ce Salah ţine pe jar Europa, fiind căutat activ.

Brahim „a încercat să meargă în Siria, dar a ajuns doar până în Turcia“, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului Belgian, Eric Van der Sypt, citat de Le Monde. El şi fratele său au fost interogaţi înainte de atentatele de la Paris, a confirmat purtătorul de cuvânt, fără să precizeze data la care au avut loc interogările.

„Nu am avut dovezi că (Brahim) participa la activităţi ale unei grupări teroriste“, a subliniat magistratul belgian. „Chiar dacă am fi semnalat prezenţa lor (fraţilor Abdeslam) în Franţa, mă îndoiesc că ar fi putut fi arestaţi“, a adăugat el.

Comitetul R, un organ de control care supraveghează serviciile în numele Parlamentului şi Guvernului, a deschis o anchetă asupra funcţionării Siguranţei Statului şi a Serviciului General de Informaţii şi Securitate (siguranţa militară). În plus, deputaţii au cerut Comitetului P, care supraveghează poliţia, să deschidă o anchetă similară.

Salah Abdeslam ar fi fost văzut la Anderlecht

Între timp, poliţia din Bruxelles a fost în alertă joi seara, în urma unor informaţii obţinute de serviciile secrete conform cărora Salah Abdeslam ar fi fost văzut la Anderlecht, informează Het Laatste Nieuws, citat de site-ul 7sur7.be.

Toţi poliţiştii disponibili de la Bruxelles au primit ordin să rămână la posturi, în urma acestor informaţii provenind de la serviciile de securitate.

Teroristul Salah Abdeslam, căutat activ în urma atentatelor din 13 noiembrie de la Paris, soldate cu 129 de morţi, ar fi fost văzut la Anderlecht, o localitate din Regiunea Capitalei Bruxelles.

Potrivit Het Laatste Nieuws, lunetişti de elită au fost mobilizaţi, iar poliţişti bine înarmaţi au patrulat în zonele aglomerate. Cu toate acestea, nivelul alertei teroriste a rămas la 3.

Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB) a închis, joi seara, locurile aglomerate din campusul său, ca măsură de precauţie. „ULB nu a făcut obiectul unei ameninţări directe, dar poliţia ne-a sfătuit să închidem aceste locuri ca măsură de precauţie, ţinând cont de contextul general“, a explicat purtătorul de cuvânt al universităţii, Nicolas Dassonville, relatează Mediafax.

Salah Abdeslam, în vârstă de 26 de ani, este un suspect-cheie căutat de poliţie în urma atentatelor de vinerea trecută de la Paris. El ar fi fost implicat în atentate alături de doi fraţi de-ai săi, dintre care unul a fost arestat şi celălalt a murit într-un atac de pe bulevardul Voltaire, în apropiere de sala de concerte Bataclan.

Salah Abdeslam ar fi închiriat autoturismul Volkswagen Polo care a fost folosit de atacatori şi ulterior găsit lângă Bataclan, unde 89 de persoane au fost ucise.

El a fost oprit sâmbătă de poliţie, alături de alţi doi bărbaţi, într-un vehicul din apropierea frontierei belgiene, dar a fost lăsat să plece după interogare şi verificarea documentelor.

Anchetatorii îl caută în continuare pe Salah Abdeslam, despre care se crede că ar fi pătruns pe teritoriul Belgiei după atacurile sângeroase de vineri seara, notează Mediafax.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite