Spania: Parchetul general va declanşa urmărirea penală împotriva liderilor separatişti din Catalonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procuratura Generală a Spaniei a anunţat joi că va lansa urmărirea penală împotriva liderilor Cataloniei pentru convocarea unui referendum de autodeterminare , iar materialele electorale vor fi confiscate.

"Acţiunile în justiţie sunt în curs de pregătire", a declarat procurorul general Jose Manuel Maza, adăugând că acestea vor viza persoanele responsabile din parlamentul catalan care au facilitat adoptarea miercuri a legii pentru organizarea referendumului interzis şi a membrilor guvernului catalan care a convocat apoi referendumul.

De partea cealaltă, executivul catalan a accelerat joi aceste pregătiri, cerându-le primarilor să transmită prin e-mail, în termen de 48 de ore, listele cu birourile de vot disponibile. „Administraţia electorală a guvernului Cataloniei va conta pe sediile folosite în mod obişnuit în municipalitatea dumneavoastră drept irouri de vot“, au transmis preşedintele şi vicepreşedintele guvernului regional, Carles Puigdemont (centru-dreapta) şi Oriol Junqueras (stânga).

Parlamentul catalan a aprobat miercuri, cu majoritate de voturi, legea care, potrivit celor doi lideri separatişti, „instituie un regim juridic excepţional pentru reglementarea şi garantarea referendumului de autodeterminare a Cataloniei“.

Primarii din cele 948 de municipalităţi catalane se văd astfel în faţa unei alegeri: să aplice sau nu o lege regională contestată de guvernul central de la Madrid.

Guvernul spaniol a promis să-i aducă în faţa instanţei pe toţi cei care vor participa la referendumul interzis de Curtea Constituţională, o situaţie care pune presiune în special asupra funcţionarilor.

Executivul catalan a creat deja o autoritate electorală şi a lansat un site dedicat referendumului, precum şi un spot electoral care îi îndeamnă pe locuitorii provinciei să meargă la vot pe 1 octombrie. 

Comisia Europeană consideră chestiunea independenţei Cataloniei o problemă internă a Spaniei 

Comisia Europeană a evitat joi din nou să se pronunţe în chestiunea referendumului ilegal de autodeterminare convocat de parlamentul regional al Cataloniei, reafirmând că executivul comunitar îşi menţine poziţia deja exprimată, şi anume de a considera această chestiune o problemă internă a Spaniei, informează agenţia EFE, preluată de agerpres.ro.

  Întrebată de acest subiect, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva, a făcut trimitere la declaraţia miercuri de purtătorul de cuvânt şef al acestei instituţii, Margaritis Schinas.

„Poziţia noastră este bine cunoscută, nu s-a schimbat. Nu avem poziţii, nici opinii, nici comentarii asupra chestiunilor care afectează ordinea constituţională a statelor membre“ ale UE, a indicat Schinas.

Însă la Parlamentul European, preşedintele acestuia, Antonio Tajani, a mers puţin mai departe şi a spus că „orice acţiune împotriva Constituţiei unui stat membru este o acţiune împotriva cadrului legal al Uniunii Europene“, dar a menţionat şi el că ''problemele constituţionale spaniole sunt o afacere a autorităţilor şi poporului spaniol''.

Preşedintele Parlamentului European a amintit în acest context că, aşa cum a mai precizat şi Comisia Europeană în alte situaţii, „dacă un teritoriu al unui stat membru încetează să mai facă parte din respectivul stat, devenind o entitate independentă, Tratatele europene nu se vor mai aplica în acel teritoriu“. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite