Papa, o mână de fier în mănuşă de catifea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suveranul Pontif, numit Omul Anului de către revista „Time“, este o personalitate atipică mediului din care provine. Apariţile sale au surprins opinia publică prin naturaleţe, susţinând eliminarea frivolităţii şi luxului din Biserică, iar dorinţa sa de a reforma Sfântul Scaun a  fost primită cu căldură de o parte a credincioşilor şi liderilor religioşi, dar privită cu suspiciune de alţii.

Papa Francisc a reuşit o performanţă greu de egalat. În cele 10 luni de pontificat, acesta a reuşit să atragă peste 6 milioane de credincioşi la Vatican, aproape de trei ori mai mulţi decât predecesorul Suveran Pontif, Benedict al XVI-lea, într-un an întreg.

Francisc a reuşit să producă, într-o mică măsură, schimbări în rândul birocraţiei de la Vatican, mai mulţi oficiali ai Bisericii fiind puşi în faţa situaţiei de a demisiona în urma diferitelor suspiciuni care îi privea pe aceştia.

Măsuri ferme în problemele delicate

Vaticanul din timpul noului Suveran Pontif cunoaşte o reformare continuă în care în mod treptat sunt înlocuite feţele bisericeşti de orientare conservatoare cu moderaţi, Francisc pregătind episcopii pentru mai multe dezbateri privind chestiuni delicate cum ar homosexualitatea şi divorţul.

A fost primul Papă care a luat măsuri împotriva abuzului copiilor din Biserica Catolică, un subiect delicat care a pătat imaginea Vaticanului. A luat decizia formării unui comitet pentru „protecţia minorilor”, ceea ce a produs nemulţumirea celor care susţin linia tradiţională a politicii tradiţionale de la Vatican în care problemele delicate sunt rezolvate fără prea mult zgomot.

Unul dintre obiectivele Suveranului Pontif sunt îmbunătăţirea transparenţei financiare a Băncii Vaticanului. A ales să angajeze şi consultanţi din afara Bisericii pentru a supraveghea activităţile Băncii Vaticanului şi a format şi o comisie specială în această chestiune.

De cealaltă parte, numeroşi membri ai Bisericii sunt îngrijoraţi de modul în care Papa Francisc conduce Biserica Catolică, de implicarea acestuia în diferite aspecte de ordin administrativ. O parte din nemulţumiţi chiar afirmă că în jurul lor sunt oameni puşi să spioneze pentru Sfântul Părinte.

„Efectul Francisc“

După ani de zile de promovare negativă, Biserica Catolică se bucură de ceea ce specialiştii au numit „Efectul Francisc“, prin acţiunile pe care noul Suveran Pontif le-a întreprins, sub atenta supraveghere a consultantului său de relaţii publice, Greg Burke, membru al Opus Dei. Figura lui Francisc contrastează puternic cu cea a predecesorului său, Benedict, astfel că măsurile lui au căpătat şi mai multă valoare.

Naturaleţea sa nativă, modestia şi carisma personală contribuie la uşurarea muncii echipei sale de PR, condusă de americanul Burke. Cu ajutorul experienţei acestuia din urmă, Papa Francisc a reuşit să multiplice interesul tinerilor faţă de catolicism. Un Papă „cool“, care foloseşte în mod activ Twitter-ul pentru a comunica cu credincioşii catolici, realizând chiar şi un „selfie“ cu un grup de adolescenţi la Vatican.

Identificând frustrarea opiniei publice faţă de averea Bisericii Catolice, Papa Francisc a folosit strategic ocazia de respinge luxul şi de a milita pentru modestie şi umilinţă, începând prin propriul său exemplu, după cum spune Biblia. A condamnat sistemul financiar mondial care îi transformă pe oameni în bunuri de consum, devenind un „Papă al poporului“. 

Refuzând să îi judece pe alţii, insistând pentru respectarea şi iubirea minorităţilor, fie ele sexuale sau religioase, Papa Francisc a reuşit să poziţioneze Biserica Catolică pe un drum inedit faţă de controversata sa istorie.  

Citiţi şi 

14 motive pentru care Papa Francisc a fost omul anului

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite