Papa Francisc avertizează că Europa şi-ar putea compromite viitorul dacă politicienii nu reînvie visurile părinţilor fondatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc vorbeste cu jurnalistii in avion, la intoarcerea din Romania FOTO AFP
Papa Francisc vorbeste cu jurnalistii in avion, la intoarcerea din Romania FOTO AFP

Papa Francisc a avertizat că Uniunea Europeană riscă să-şi piardă influenţa şi însăşi esenţa ca bloc unificat dacă liderii săi politici nu reînvie visurile părinţilor săi fondatori. Apelul său pentru o Europă unită, care să lupte împotriva ideologiilor şi politicienilor alarmişti a fost făcut în faţa jurnaliştilor, la întoarcerea dintr-o vizită de trei zile care a avut loc în România.

Comentariile Papei Francisc au fost primele făcute după alegerile europarlamentare. Papa, care a fost întrebat despre alegeri, despre liderul italian de extremă-dreapta Matteo Salvini şi despre alte subiecte europene, i-a îndemnat pe credincioşi să se roage pentru unitatea europeană şi pe atei să spere „din adâncul inimilor lor“ că ea va continua.

Extrema-dreaptă şi naţionaliştii din Italia, Marea Britanie, Franţa şi Polonia au fost învingători în scrutinele lor naţionale, zdruncinând politica naţională, dar nereuşind să schimbe în mod dramatic balanţa puterii proeuropene din Parlamentul European.

„Dacă Europa nu va trata cu atenţie provocările din viitor, Europa se va usca. Europa încetează să mai fie <<Mama Europa>> şi devine <<Bunica Europa>>. A îmbătrânit. Şi-a pierdut scopul cooperării“, a subliniat pontiful.

„Cineva ar putea să se întrebe în şoaptă <<Este acesta sfârşitul unei aventuri de 70 de ani?>>“, a mai spus Papa.

Papa Francisc a evitat să-l critice direct pe Salvini, liderul partidului de dreapta Liga, care a fost deseori în dezacord cu pontiful pe probleme legate de migraţie, spunând că motivul pentru care cei doi nu s-au întâlnit este că Salvini nu a solicitat o audienţă.

Francisc a subliniat că părerile şi comentariile sale ar trebui privite la modul general, despre Europa şi nu în mod particular, despre Italia, precizând că este aproape imposibil pentru el să înţeleagă politica italiană.

„Trebuie să-i ajutăm pe politicieni să fie oneşti. Ei nu ar trebui să desfăşoare campanii politice sub sloganuri mincinoase, cu calomnii, defăimări, scandaluri“, a mai spus Papa, fără să numească o anumită ţară sau să ofere exemple.

„De multe ori aceştia răspândesc ură şi frică. Un politician nu ar trebui să răspândească niciodată ură şi frică, doar speranţă “.

„Vă rog să nu lăsăm Europa să fie copleşită de pesimism sau de ideologii, pentru că Europa nu este atacată de tunuri sau bombe la acest moment, ci de ideologii – ideologii care nu sunt europene, care vin ori din afară ori care rezultă din mici grupuri din Europa“, a afirmat Papa.

Francisc i-a îndemnat pe europeni să-şi amintească cât de divizat şi agresiv era continentul în anii care au precedat ambele războaie mondiale din secolul XX. „Vă rog, să nu ne întoarcem la asta. Să învăţăm din istorie. Să nu cădem în aceeaşi gaură“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite