Papa Francisc spune că fake news-urile şi dezinformarea despre COVID-19 sunt o încălcare a drepturilor omului

Papa Francisc spune că fake news-urile şi dezinformarea despre COVID-19 sunt o încălcare a drepturilor omului

Papa Francisc a declarat vineri că răspândirea de ştiri false şi dezinformare cu privire la coronavirus şi vaccinurile anti-COVID-19, inclusiv de către mass-media catolică, reprezintă o încălcare a drepturilor omului.

Ştiri pe aceeaşi temă

În mai puţin de o lună, papa s-a pronunţat pe această temă de două ori. În urmă cu trei săptămâni, el a condamnat dezinformarea ideologică „fără temei” despre vaccinuri, sprijinind campaniile naţionale de imunizare şi precizând că îngrijirea sănătăţii este o obligaţie morală, scrie Reuters.
 
Papa a făcut comentariile despre aceste aspecte, într-o declaraţie adresată membrilor catolicfactchecking.com, un consorţiu de mass-media catolice al cărui site are scopul de a „clarifica ştirile false şi informaţiile înşelătoare” despre vaccinurile împotriva COVID.
 
„Să fii informat corespunzător, să fii ajutat să înţelegi situaţii bazate pe date ştiinţifice şi nu pe ştiri false, este un drept al omului”, a spus Papa Francisc grupului. „Informaţia corectă trebuie asigurată mai ales celor care sunt mai puţin echipaţi, celor mai slabi şi celor mai vulnerabili”, a adăugat el.
 
Acesta a condamnat o „infodemie” care se răspândeşte şi despre care a spus că este o denaturare a realităţii bazată pe frică, ştiri falsificate sau inventate şi „informaţii presupuse ştiinţifice”.
 
„Ştirile false trebuie respinse, dar persoanele individuale trebuie întotdeauna respectate, pentru că le cred adesea fără a fi în deplină conştientizare sau responsabilitate”, a spus Francisc.
 
Unele mass-media catolice de dreapta găzduiesc în mod regulat cei mai severi critici ai Papei, cum ar fi arhiepiscopul Carlo Maria Vigano, un italian care în urmă cu trei ani i-a cerut demisia Papei.
 
Într-o scrisoare către adepţi trimiă luna aceasta, Vigano spunea că virusul a fost produs într-un laborator şi face parte dintr-un complot global „pentru a şterge toate urmele identităţii noastre ca creştini”. El a negat, de asemenea, existenţa pandemiei şi a numit-o opera lui Satana.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările