Papa Francisc a sărutat braţul unei supravieţuitoare a Holocaustului, în locul în care avea tatuat numărul de la Auschwitz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc sărutând tatuajul unei supravieţuitoare a Holocaustului FOTO Vatican Media/AFP/Getty Images
Papa Francisc sărutând tatuajul unei supravieţuitoare a Holocaustului FOTO Vatican Media/AFP/Getty Images

Un moment impresionant a avut loc în cadrul Vatican, când Papa Francisc a sărutat braţul unei supravieţuitoare a Holocastului, după ce aceasta i-a arătat numărul tatuat pe braţ.

Lidia Maksymowicz a supravieţuit Holocaustului. Femeia are  acum are 81 de ani şi fost deportată la Auschwitz Birkenau când avea doar trei ani, scrie Reuters.

 Când l-a întâlnit pe Papa Francisc, aceasta i-a arătat numărul de pe braţ, pe care naziştii i l-au tatuat în lagărul de concentrare. Suveranul Pontif a sărutat braţul, iar apoi a îmbrăţişat-o pe femeie. Aceasta a spus că nu a schimbat niciun cuvânt cu Papa Francisc, înţelegându-se „din priviri”.

Supravieţuitoarea Holocaustului se află zilele acestea în Italia, unde va fi prezentat un documentar despre viaţa ei. Producţia are titlul „70072, fetiţa care nu ştia să urască. Povestea adevărată a Lidiei Maksymowicz”, numărul fiind cel pe care l-a primit la Auschwitz.

Femeia, care trăieşte la Cracovia, a fost deportată în 1943 şi a ajuns în lagărul de concentrare, în pavilionul destinat copiilor şi a fost victimă a experimentelor atroce ale infamului medic al lagărului Josef Mengele, cunoscut drept „Îngerul morţii”.

„Toţii copiii ştiau cine e Mengele şi erau înspăimântaţi de el. Cred că am datoria de a spune povestea asta faţă de cei care au murit. Sunt printre puţinii supravieţuitori”, a spus Lidia Maksymowicz în ianuarie, în timpul unei conversaţii online cu un grup de tineri italieni.

După eliberarea lagărului în 1945, soldaţii ruşi au presupus că mama ei, Anna, tatuată cu numărul 70071, era moartă. Aşa că Lidia fost adoptată şi crescută de o familie catolică poloneză. Născută Ludmila Boczarowa, nu ştia că mama ei biologică supravieţuise. Cele două s-au reunit abia la începutul anilor '60, cu puţin timp înainte ca cea care i-a dat naştere să moară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite