Papa Francisc s-a întors din insula Lesbos la Vatican cu 12 refugiaţi sirieni FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiatii sirieni, la îmbarcarea în aeronava Papei
Refugiatii sirieni, la îmbarcarea în aeronava Papei

Papa Francisc şi-a încheiat vizita pe insula elenă Lesbos. În aeronava Suveranului Pontif s-au îmbarcat şi trei familii de refugiaţi sirieni, în total 12 persoane, de confesiune musulmană, care vor fi cazaţi la Vatican.

"Papa a dorit să facă un gest de bun venit în ceea ce priveşte migranţii, însoţind în avionul său spre Roma trei familii de refugiaţi din Siria, 12 persoane din total, între care şase copii", se arată într-o declaraţie emisă de Vatican.

Două familii sunt originare din Damasc şi cealaltă din Deir Azzor, din teritoriile ocupate de organizaţia Stat Islamic, mai precizează Vaticanul. 

Cele trei familii, inclusiv şase copii, s-au întâlnit cu Francisc pe pista aeroportului de la Mytilene, şi au urcat în avion.

Comunitatea catolică Sant'Egidio se va ocupa, iniţial, de instalarea lor.

"Refugiaţii nu sunt numere, ci persoane: sunt chipuri, poveşti de viaţă şi trebuie să fie trataţi ca atare", a spus sâmbătă papa Francisc într-un discurs adresat populaţiei în portul Mytilene de pe insula elenă Lesbos. 

Într-o rugăciune comună cu patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului şi arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei şi al Întregii Grecii, suveranul pontif a amintit că ''noi suntem toţi migranţi''. Apoi cei trei demnitari religioşi au aruncat în apă coroane de flori, ca un omagiu adus miilor de migranţi care şi-au pierdut viaţa în mare, relatează AFP.

Cu o puternică semnificaţie umanitară şi ecumenică, vizita papei a trezit aşteptare şi speranţă mai ales în rândul refugiaţilor din Centrul Moria, pe care l-a vizitat anterior şi care a devenit după acordul dintre Uniunea Europeană şi Ankara un ''loc de detenţie'', potrivit definiţiei date de organizaţiile umanitare neguvernamentale care activează în favoarea refugiaţilor, după cum aminteşte Radio Vatican.

papa refugiati

Se speră ca această vizită să suscite o trezire a conştiinţei popoarelor şi, mai ales, a liderilor politici şi, în acelaşi timp, să unească forţele în rugăciunea de invocare a ajutorului şi protecţiei divine asupra insulei Lesbos, devenită un simbol al suferinţei cauzate de respingere, de teamă, de resurse insuficiente. Iar cuvintele adresate de papa Francisc celor aflaţi în tabăra Moria plasează prezenţa sa pe insulă sub semnul milostivirii, al dorinţei de a le transmite persoanelor aflate în suferinţă mângâierea divină.

"Azi am dorit să stau cu voi. Vreau să vă spun că nu sunteţi singuri. În aceste luni şi săptămâni aţi îndurat multe suferinţe în căutarea unei vieţi mai bune. Mulţi dintre voi v-aţi simţit constrânşi să fugiţi de situaţii de conflict şi de persecuţii, mai ales pentru a vă salva fiii, pe micuţii voştri. Aţi făcut mari sacrificii pentru familiile voastre. Ştiţi ce înseamnă durerea de a fi lăsat în urmă tot ceea ce vă era drag şi — ceea ce este, poate, şi mai dificil — fără a şti ce vă rezervă viitorul", a spus suveranul pontif, citat de Radio Vatican.

papa refugiati

Amintind motivul vizitei, Sfântul Părinte le-a spus migranţilor din acest centru că a venit împreună cu patriarhul Bartolomeu şi cu arhiepiscopul Ieronim doar pentru a sta cu ei. "Am venit pentru a atrage lumii atenţia asupra acestei grave crize umanitare şi pentru a pleda pentru rezolvarea ei. Ca persoane de credinţă, dorim să ne unim glasurile pentru a vorbi deschis în numele vostru. Sperăm ca lumea să-şi dea seama de această situaţie de necesitate dramatică şi să răspundă în mod demn de umanitatea noastră", a spus papa.

"Dumnezeu a creat umanitatea pentru ca aceasta să formeze o singură familie; când vreo soră sau vreun frate suferă, cu toţii suntem afectaţi. Cu toţii ştim, din experienţă, cât este de uşor pentru unele persoane să ignore suferinţele altora şi chiar să exploateze vulnerabilitatea lor. Însă ştim că aceste crize pot face să iasă la iveală ceea ce este mai bun în noi", a mai spus suveranul pontif evocând scopul pentru care a fost creată omenirea. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite